BiH
0

Komisija nije utvrdila sukob interesa kod predstavnika vlasti u RS-u

FENA
Narodna skupština RS
Narodna skupština RS
Komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske ni u jednom od obrađenih predmeta tokom prošle godine nije utvrdila postojanje sukoba interesa izabranih predstavnika vlasti, nosioca izvršnih funkcija i njihovih savjetnika.

Pokrenuti postupak za utvrđivanje postojanja sukoba interesa okončava se donošenjem rješenja, a u 2009. Komisija je donijela 21 takvo rješenje.

“Niti u jednom od ovih slučajeva Komisija nije utvrdila postojanje sukoba interesa, prema odredbama Zakona o sukoba interesa. Međutim, u nekoliko slučajeva odbornika u skupštinama jedinica lokalne samouprave, Komisija je konstatirala nespojivost funkcije odbornika prema odredbama drugih zakona. O svim takvim slučajevima Komisija je obavijestila nadležne organe i institucije”, navodi se u godišnjem izještaju ove komisije koja će ga prvi put od formiranja podnijeti Narodnoj skupštini RS-a na sjednici 16. marta.

Tokom 2009. Komisija je održala 19 sjednica, a u rad je uzeto 116 predmeta, od čega je završeno njih 94 posto.

Komisija je tokom 2009. dala mišljenje u 29 slučajeva, donijela 29 zaključaka, a devet slučajeva je riješeno usvajanjem drugog akta (odgovora na dopis, informacije i slično).

U septembru 2009. od Centralne izborne komisije (CIK) Komisija je zaprimila 29 novih predmeta obimnog sadržaja (teških do dva kg), koji su svi odmah dati u rad, odnosno raspoređeni članovima Komisije.

Zakonom o sukobu interesa u RS-u je propisano da su izabrani predstavnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici dužni dostavljati redovne finansijske izvještaje, a do sada su podnijeli 1.499 izvještaja, a za povezane osobe podnijeto je 1.769 finansijskih izvještaja.

Nakon što podaci budu pohranjeni u bazu, pristupit će se analitičkoj obradi podnijetih finansijskih izvještaja, navodi se u izvještaju Komisije i ocjenjuje da je ovo vrlo obiman posao koji je do sada završen u prosjeku više od 85 posto.

Također, dodaje se i da će Komisija ponovo slati urgencije osobama koje ovu zakonsku obavezu nisu izvršile, odnosno koje nisu podnijele izvještaje o imovini, a ako se ogluše i na ponovljeni poziv, Komisija će preduzeti neku od zakonom propisanih mjera.

U izvještaju o svom radu Komisija se požalila i na mala inicijalna sredstva dodijeljena budžetom RS-a, zbog čega ima problem s prostorom i adekvatnim uvjetima za rad te nije u mogućnosti da oformi stručnu službu.