Na saslušanju
136

Komesar MUP-a HNK Ilija Lasić pozvan u SIPA-u u svojstvu svjedoka

Piše: A. B.
Sjedište SIPA-e u Mostaru (Foto: R. D./Klix.ba)
Sjedište SIPA-e u Mostaru (Foto: R. D./Klix.ba)
Komesar Lasić danas poslijepodne je došao na saslušanje u SIPA-i u svojstvu svjedoka po pozivu tužiteljice Merise Nurkić. Tužiteljica je usmeno izdala nalog SIPA-i da se Lasić sasluša u svojstvu svjedoka povodom današnjih događaja s migrantima i zabranom da budu dovezeni u Salakovac, potvrđeno je za Klix.ba.

Institucije BiH su obavijestile policiju HNK o dolasku migranata te je taj zahtjev po hitnom postupku poslan 16. maja, a potpisao ga je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima. Ipak, bez obzir ana to policija HNK jutros je zaustavila konvoj s migrantima.

Kako saznajemo Iliji Lasiću je 1. maja istekao mandat na poziciji komesara MUP-a HNK, ali on tu funkciju obnaša do izbora novog komesara.

Također, mnogi čelnici su danas podsjetili da je Lasić nezakonito imenovan na tu poziciju. To je potvrdio i Kantonalni sud u Mostaru presudom još u julu prošle godine kada je uložio žalbu bivšeg šefa policije u HNK Amira Begića koji je bio jedan od kandidata za ovu poziciju i jedini koji je zadovoljio konkursnu proceduru.

Razrješenje Lasića s te pozicije se sve do danas nije dogodilo, a on zbog sudske presude na toj poziciji ne prima platu.

Podsjećamo, pet autobusa s migrantima je danas krenulo iz Sarajeva ka Izbjegličkom centru Salakovac u Mostaru, nakon čega je uklonjeno šatorsko naselje koje se nalazilo u parku prekoputa Vijećnice. Međutim, problem je nastzao kada je policija HNK blokirala prolaz konvoja i time se oglušila na upute državnih institucija.

Migranti su nekoliko sati proveli na području Konjica, nakon čega je odobren prolaz autobusima. Oko 15 sati su se napokon smjestili u Izbjeglički centar Salakovac.