"Radio sam časno"
361

Komesar Halilović: Za ocjenu sam saznao iz medija, ovo je podjela političkog plijena

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Komesar MUP-a KS Mevludin Halilović kazao je za Klix.ba kako je za ocjenu "ne zadovoljava" saznao iz medija i to nakon konferencije za medije koju su organizovali nakon pronalaska i likvidacije višestrukog ubice Edina Gačića. Tvrdi kako nije znao da će tačka "Ocjenjivanje policijskog komesara" biti na dnevnom redu.

"Sjednicu su zakazali za 12. februar s tačkom dnevnog reda 'Razmatranje izvještaja o radu Uprave policije za 2018. godinu, a neposredno prije same sjednice su uvrstili dodatnu tačku. Vidite kakva je njihova namjera. Oni su znali za situaciju, da se radi na hapšenju i bilo bi ljudski da su odgodili ili prekinuli sjednicu kada su znali za informaciju da je života lišen najtraženiji bjegunac u posljednje vrijeme na prostoru BiH", rekao je Halilović za Klix.ba.

Nakon što su završili posao na terenu i održali konferenciju za medije, vratio se u kancelariju i tada je u medijima pročitao ocjenu. Komentirajući činjenicu da je njegovo imenovanje podržao skoro u potpunosti isti odbor koji ga smjenjuje, Halilović je kazao:

"Očigledno da su to neki dogovori i da je pozicija policijskog komesara koja bi trebalo da bude profesionalna, depolitizovana, bez utjecaja politike, plijen i raspodjela raznih političkih partija".

Najavio je da će vrlo brzo po dobijanju prijedloga s obrazloženjem imati javno očitovanje na to te da će tokom obraćanja dobiti tačno ime i prezime, kao i sve detalje zbog čega iznosi ovakve tvrdnje.

"Bojim se da neće baš biti zadovoljni tim informacijama. Uradili smo čitavu 2018. godinu. Ako je neko podijelio politički plijen u podjeli vlasti, trebali su reći to, a ne na ovakav način pokušavati doći do mjesta policijskog komesara. Nisu trebali govoriti o profesionalizmu i depolitizaciji te prljavim metodama pokušati diskreditovati i obezvrijediti nečiji profesionalni rad. Ja imam svoju karijeru i rezultate, časno i profesionalno sam radio svoj posao. Neću dozvoliti nikome pa ni Nezavisnom odboru da to radi", rekao je Halilović.

Naglasio je kako se ne može na ovakav način stavljati nekom meta na leđa i zloupotrebljavati pozicija.

"Imam dva sina i porodicu. Nosilac sam najvećeg ratnog priznanja i bio sam komandant kada su pojedinci bili u pelenama. Nema niko pravo da na takav način pokušava obezvrijedi to sve. Ne smiju izmišljati i nanositi štetu bilo čijem ugledu, a pogotovo mom. Radio sam pošteno. Sve primjedbe neka iznesu javno, a i ja ću isto učiniti", poručio je Halilović.

Podsjetimo, Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara Skupštine Kantona Sarajevo dao je na sjednici održanoj 12. feberuara negativnu ocjenu na rad Mevludina Halilovića, čime su stvoreni preduslovi za njegovu smjenu. Prijedlog ocjene donesen je jednoglasno.