Očekuje miran skup
29

Komesar Bašić: Sutrašnji protesti pred bh. pravosudnim institucijama nisu najavljeni

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Vršilac dužnosti policijskog komesara Sarajeva Milorad Bašić potvrdio je za Klix.ba da protesti pred bh. institucijama pravosuđa nisu službeno najavljeni i da je zakonski skup neophodno najaviti pet dana prije održavanja.

"Zakon o javnom okupljanju propisuje najavu pet dana prije ili 48 sati prije u nekim posebnim okolnostima koje moraju biti opravdane. Nemamo zvaničnu najavu i ne znamo ko je organizator, osim što znamo ono iz društvenih mreža i medija", kazao je Bašić.

Napominje da će protesti, prema svim dosadašnjim saznanjima, biti mirni i da će okupljeni na demokratski način izraziti svoje nezadovoljstvo radom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i njihovog prvog čovjeka Milana Tegeltije.

"Mi se u našem segmentu nadležnosti i obaveza pripremamo da osiguramo skup. Sarađujemo u prvom redu s Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela, a onda i sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu i Federalnim ministarstvom unutrašnjih poslova", istakao je Bašić.

Poručio je da će mjere poduzimati kako se stvari budu odvijale.

"Ukoliko bude narušavanja javnog reda i mira, idemo u poduzimanje neophodnih radnji, ukoliko bude krivičnih djela, procesuirat ćemo krivična djela... Spremni smo za svaku situaciju, sve u skladu s onim što nam zakon bude omogućio", zaključio je Milorad Bašić.