BiH
20

Komemorativna sjednica Skupštine Srebrenica: Ovo je naše sjećanje na sve žrtve

Piše: E. G.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Skupština općine Srebrenica danas je održala komemorativnu sjednicu u znak sjećanja na sve žrtve rata na području te općine. Na ovaj datum, 10. juli, svake godine se održava sjednica lokalnog parlamenta s ciljem odavanja počasti bošnjačkim žrtvama genocida, kao i srpskim žrtvama iz proteklog rata.

"Ovom prilikom želim podsjetiti da su žrtve bile posljedica rata i činjenica da danas držimo sjednicu svim žrtvama dokaz je da rat nije način rješavanja društvenih problema. Rat je bio zabluda. Društvene probleme moramo rješavati dijalogom. 'Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svuda', rekao je Martin Luther King. Tragediju Srebrenice ne smijemo zaboraviti. U ime žrtava dužni smo stvarati atmosferu mira. Rat mora biti pouka, a mir prilika da gradimo suživot", kao za je na početku sjednice Hamdija Fejzić, zamjenik predsjednika Skupštine.

Zamjenica načelnika Srebrenice Biljana Rakić (SDS) se obratila prisutnima na sjednici te kazala da je ova sjednica kompromis lokalne politike i pozvala sve građane da dostojanstveno obilježe stradanja i bošnjačkog i srpskog naroda u naredna dva dana.

Prisutnima se obratio i načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, također istaknuvši da je ova sjednica potreba i dogovor lokalne zajednice te da tako i treba ostati, bez uplitanja politike i pojedinaca sa strane.

"Danas se Srebrenica posmatra od 11. do 11. jula. Ovdje život postoji i nakon ovoga jula. Koliko god neko ovu sjednicu osuđivao, mi smo ovdje na lokalnom nivou postigli taj kompromis. Zato nam ne treba neko sa strane da kaže kakva je to sjednica. Mi smo ovdje opredijeljeni za takvo što, jer mi ovdje ostajemo i nakon jula", kazao je načelnik Općine Srebrenice Ćamil Duraković.

Sjednici nisu prisustvovali odbornici iz SNSD-a, kao ni direktori preduzeća iz tih stranaka, odnosno direktori koje je na te funkcije postavio SNSD.

Izostanak SNSD-ovaca sa sjednice je uslijedio nakon što su odbornici Skupštine općine Srebrenica krajem prošlog mjeseca smijenili Radomira Pavlovića, dotadašnjeg predsjedavajućeg Skupštine.

Smjenu je tada inicirao Duraković, načelnik Srebrenice, a osim SDA, Stranke za BiH, SDP-a, SBB-a i predstavnika nacionalnih manjina, Pavlovićevo razrješenje podržali su i tri odbornika SDS-a, te po jedan iz DNS-a i SNS-a.