BiH
0

Komemorativna sjednica povodom smrti akademika Faruka Konjhodžića

FENA
Povodom smrti akademika prof. dr. Faruka Konjhodžića danas je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) održana komemorativna sjednica na kojoj su govorili njegovi suradnici i kolege.

Generalni direktor KCUS-a prof. dr. Faris Gavrankapetanović se s dužnim poštovanjem zapitao kako u nekoliko riječi sažeti sve godine provedene uz profesora od kojeg učiš i hirurga koji te uvodi u tajne zanata koji će ti život značiti a ne predati se sjeti.

"Danas bi prof. Konjhodžić napunio 71 godinu. Mi smo se evo sastali da ga na taj dan s tugom zbog rastanka ali i s ponosom spomenemo. Profesor Konjhodžić živio je i radio tako da je učeći sve nas novom i boljem mislio o boljoj budućnosti BiH, budućnosti u kojoj će živjeti i njegova Iman. A on je otišao u drugi svijet u koji te samo smrt može uvesti. Sve ostalo je samo šutnja", kazao je prof. dr. Gavrankapetanović.

On je parafrazirao misao Šopenhauera i kazao da “...našu sreću stvara ono što jesmo, a ne ono što imamo“. “To je misao koju je moj i vaš prijatelj 'živio' svaki dan. Svakim svojim gestom, s neizrecivom mudrošću je znao prepoznati tugu, jad, bijedu. Sva ona raspoloženja na koja se može i treba reagirati - pa ljudi smo. Treba se napregnuti i ne predati se. Ne priznati tugu i malodušnost. Sretan je i velik samo onaj čovjek koji ne mora ni vladati ni pokoravati se da bi mogao prosto biti čovjek, a prof. dr. Faruk Konjhodžić je tako živio”, istaknuo je prof. dr. Gavrankapetanović.

Na današnjem skupu organiziranom u znak sjećanja na lik i djelo akademika Faruka Konjhodžića, uime Akademije nauka i umjetnosti BiH govorio je prof. dr. Muhidin Hamamdžić, uime Ljekarske komore KS-a prim. dr. Fahrudin Kulenović, te Vasva Taso uime Udruženja medicinskih sestara KCUS-a.

Akademik Faruk Konjhodžić preminuo je jučer u KCUS-u. Bio je direktor KCUS-a u periodu 1993. do 2000. godine, redovni profesor Medicinskoga i Stomatološkoga fakulteta. Rođen je 20. jula 1936. u Mostaru.

Kako je saopćeno iz ANUBiH, dženaza akademiku Faruku Konjhodžiću bit će obavljena sutra u haremu Ferhadija džamije u Sarajevu.