BiH
184

Komemoracija u povodu smrti Toše Mitaševskog: Odlazi još jedan dobri duh Sarajeva

FENA
(Foto: FENA)
Komemorativni skup povodom iznenadne smrti istaknutog fotografa Toše Mitaševskog održan je danas u Historijskom muzeju BiH u prisustvu velikog broja njegovih prijatelja, poštovalaca njegova djela te članova porodice.

Sjećanja na rad s Mitaševskim, njegov opus umjetničke fotografije te karakterrne crte donijeli su Ferid Korić i Lejla Panjeta.

Korić je podsjetio da su se prije nešto više od mjesec dana oprostili od Tošeove majke, naglašavajući da je takva žena koja je plemenitost i dobrotu širila oko sebe mogla odgojiti samo dijete koje će kroz cijeli život znati šta je dobro, a šta zlo, šta je ljepota druženja, lijepe fotografije i putovanja.

"Odlazi još jedan dobri duh Sarajeva. Nikad previše eksponiran, uvijek samozatajan i tih, marljivo si gradio svoju karijeru koja ti je plemenila dušu. To su naravno prepoznali i bolji poznavaoci umjetnosti fotografije od mene i valorizirali brojnim nagradama i priznanjima", kazao je, precizirajući da je nagrada u njegovoj karijeri bilo 32, te više od 150 predstavljanja.

Prisjetio se da su prijatelji i kolege bili dugi niz godina, u "Oslobođenju" i izdanjima "Revije-press". Podvukao je da je prije nekoliko dana otvorena Tošeova izložba fotografija "Soba njenih uspomena", nastala na samoj liniji razdvajanja, u zgradi Loris preko puta stadiona Grbavica, od aprila do septembra 1993. godine. Kao atelje su korišteni devastirani stanovi, gdje su nastale fotografije koje, smatra Korić, nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.

Govoreći o Tošeovom angažmanu tokom ratnih godina u izdanjima "Oslobođenja", ističe da je bio dio tima koji je uprkos uvjetima dobro funkcionirao. Uposlenici nisu mogli bez njegovog angažmana, a on bez pripreme tekstova i štampe. Dobro je sarađivao s kolegama novinarima, nerijetko nudeći fotografije koje su, smatra Korić, itekako doprinosile vrijednostima teksta.

"Dragi Tošo, danas odlaziš u sobu naših uspomena. Počivaj u miru", kazao je Korić.

Za Lejlu Panjetu čovjek poput Tošea Mitaševskog ostavio je i u ovim najtežim trenucima dobrotu iz koje se rodila njegova umjetnost trenutka i vječnosti u isto vrijeme. Njegova fotografija, naglasila je, opominje nas da se i u smrti slavi život i da vječnost postoji u prkosu smrti.

"Izložba 'Soba njenih uspomena' opominje nas da je život trenutak još začudniji i nepredvidljiviji od same smrti. A samo dobar umjetnik i njegova umjetnost mogu je prevazići. Istinski umjetnici odlaze ostavljajući nam svoja djela u naslijeđe i kao utjehu", ustvrdila je ona.

U konačnici pozvala je prisutne da se Mitaševskom poklone i u galeriji u kojoj mu je postavljena izložba da bi se podsjetili da je za sva vremena na fotografijama tog velikog umjetnika ostala zapisana njegova dobrota.

Mitaševski je rođen 1960. godine, živio je i radio kao ekonomist u Sarajevu. Umjetničkom fotografijom se bavio i izlagao od 1984. godine. Imao je desetak samostalnih i učestvovao na brojnim grupnim izložbama.

Sahrana će biti obavljena u 14 sati na gradskom groblju Vlakovo.