|

Izložba "Soba njenih uspomena" Toše Mitaševskog jedinstven je primjer umjetničkog izraza u ratu

Izložba "Soba njenih uspomena" Toše Mitaševskog jedinstven je primjer umjetničkog izraza u ratu
28
Klix.ba
4.3.2016. u 12:13
3
komentara
28

dijeljenja
Izložba "Soba njenih uspomena" Toše Mitaševskog jedinstven je primjer umjetničkog izraza u ratu
U IUS ART Galeriji u srijedu 9. marta u 14:00 sati biće otvorena izložba "Soba njenih uspomena" poznatog BH fotografa Toše Mitaševskog.
Lejla Panjeta, organizatorica i recezentica izložbe tvrdi kako je ovo autentičan prikaz hiperealističnog doživaljaja nadrealizma rata u Sarajevu, kroz koji se autorskim objektivom manifestira estetika i dokumentarnost unutarnjeg zbivanja na nepatvoren, a opet umjetnički promišljeni stilizovani način u ogoljavanju surovosti i besmisla rata.

Izložba "Soba njenih uspomena" nastala je u Sarajevu 1993. godine, u zgradi poznatoj po nazivu "Loris", koja se nalazila na ratnoj liniji razdvajanja između naselja Grbavica i Hrasno. U zgradi su u toku rata živjeli model Dragana Ristić i fotograf Tošo Mitaševski.Zbog svog položaja zgrada je bila vojni objekat i izložena kontinuiranim borbenim dejstvima. U zgradi je u toku rata živio i mali broj civila koji nisu željeli da odu iz svojih stanova. Od oko 600 stanara, koji su u zgradi živjeli prije početka rata, kraj rata dočekalo je manje od 40 stanara.

Fotografije za izložbu su rađene u periodu april-septembar 1993. godine, a fotografske sesije su u više navrata prekidane zbog iznenadnih borbenih dejstava. Kao atelje su korišteni devastirani stanovi, a predmeti na fotografijama su se nalazili u tim razrušenim stanovima. Želja autora je bila da na drugačiji način pokaže rat, kroz priču o djevojci u ratu, o njenim nadanjima i iščekivanjima, kao i da pokaže život prije rata.

Izložba je prvi puta bila postavljena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti "MAK" 1993. godine, a Bosnu i Hercegovinu je predstavljala u Qataru, Hrvatskoj i Makedoniji.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...