Dirljivi govor
0

Komemoracija povodom smrti akademika Borisa Tihog: Bio je vrsni stručnjak, ali prije svega čovjek

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Zajednička komemoracija Akademije nauka i umjetnosti BiH, Univerziteta u Sarajevu i Ekonomskog fakulteta UNSA povodom smrti akademika Borisa Tihog održana je danas u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Uime Akademije prisutnima se obratio akademik Ivan Cvitković koji je podsjetio na bogat profesionalni put Borisa Tihog, podsjetivši da je rođen 1938. u Sarajevu, gdje je 1961. završio studij na Ekonomskom fakultetu. Magistrirao je 1966. na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a doktorirao 1969. na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Akademik Cvitković je podsjetio da je Tihi za dopisnog člana ANUBiH izabran 2002., a za redovnog 2008. godine.

Cvitković je kazao da Boris Tihi nije bio samo dobar organizator i rukovoditelj u akademskim institucijama već i vrstan pedagog i edukator mladim znanstvenim kadrovima. Napomenuo je da je mnogim magistrantima bio mentor, a devetorici danas već afirmiranih znanstvenika bio je mentor pri izradi doktorskih disertacija.

"Danas, kad se opraštamo od akademika Borisa Tihog, vidimo da cijeli čovjekov život nije ništa drugo do put ka smrti. Smrt je apsolutni poraz koji ćemo svi jednog dana doživjeti", istaknuo je Cvitković.

Od akademika Borisa Tihog se oprostio i rektor Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Rifat Škrijelj koji je kazao da će u akademskim krugovima i krugovima prijatelja te onih koji su ga dobro poznavali i s njim surađivali, zbog svojih profesionalnih i ličnih osobina, ostati upamćen kao izuzetna ličnost, pouzdan prijatelj, blag i vrlo duhovit čovjek te kao takav jednostavno omiljen u svom okruženju.

"Imati akademika i profesora Borisa u svojoj blizini značilo je imati mir, strpljenje i kreativnu energiju. U tom smislu najviše će nedostajati supruzi, kćerkama, unucima i najbližoj familiji", naveo je Škrijelj.

Naglasio je da je Tihi u akademskom smislu bio izuzetna ličnost, istaknuti redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu iz oblasti marketinga i jedan od najcjenjenijih ekonomskih eksperata u BiH, izuzetno omiljen zbog svog odnosa prema nastavi i studentima, zbog čega je više puta bio najbolje ocijenjeni nastavnik Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Vrlo dirljivim i emotivnim govorom prisutnima se obratila, uime Ekonomskog falukteta u Sarajevu, prof.dr. Vesna Babić-Hodović, šefica Katedre marketinga na tom fakultetu.

Po njenim riječima, pobrojati sve ili približno sve što je za 45 godina angažmana ugradio u Fakultet, nemoguće je u nekoliko minuta.

"Na papiru koji bilježi godine života, rada i rezultata ostalo je toliko toga da bi se o tome mogla napisati cijela knjiga, a lični radni vijek profesora Tihog od 1963. vezan je za fakultet i nemoguće ga je posmatrati odvojeno. To se dešava kada neko radi ono što voli i kada uživa u rezultatima koji ostaju iza njega", kazala je Babić-Hodović.

Istaknula je da će ga pamtiti kao vrsnog stručnjaka, vrsnog pedagoga, dobrog profesora, "ali prije svega kao čovjeka koji je uvijek imao vremena da s nama podijeli teške i lijepe trenutke".

"Zato će ta sjećanja biti lijepa i dugo trajati", kazala je Babić-Hodović.

Akademik Boris Tihi preminuo je 20. maja, a sahrana će biti obavljena na groblju Bare danas u 15 sati.