BiH
0

Komemoracija i ukop dr. Ilijasa Tanovića

FENA
Dr. Ilijas Tanović (Foto: FTV)
Dr. Ilijas Tanović (Foto: FTV)
U 68. godini života prekjučer je u Sarajevu preminuo dr. Ilijas Tanović, redovni profesor na Odsjeku za slavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Kao lingvist i metodičar bavio se proučavanjem metodike nastave stranih jezika, teorijom prevođenja, frazeologijom ruskog i bosanskog jezika. Držao je predavanja na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, Zadru i Grazu. Bio je dugogodišnji šef Odsjeka za slavenske jezike i književnosti, a u jednom periodu bio je vršilac dužnosti dekana Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Osim toga, obavljao je i dužnost pomoćnika ministra za nauku u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine.

Za dostignuća u unapređenju učenja ruskog jezika u Bosni i Hercegovini uručeno mu je 2007. godine visoko priznanje, „Puškinova medalja“, koju mu je dodijelila Ruska Federacija.

Komemorativna sjednica održat će se danas u 11 sati u amfiteatru Filozofskog fakulteta u Sarajevu, a dženaza će biti obavljena u 15 sati na Gradskom groblju „LAV“, saopćeno je iz Dekanata Filozofskog fakulteta u Sarajevu.