Sudska borba s novim vlasnikom
5

Kome će pripasti Kučevićeva nelegalno stečena imovina

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo
Kuća Tasima Kučevića
Kuća Tasima Kučevića
U toku je sudska borba nadležnih institucija i Asmira Fazlića za knjiženje vlasništva nad imovinom koju je kupio od Tasima Kučevića, osuđenog za organiziranu prostituciju i trgovinu ljudima. Sud BiH je blokirao Kučevićevu imovinu kako bi naplatio oko 300.000 KM koje je stekao krivičnim djelom, ali odluka o tome je u nadležni zemljišno-knjižni ured stigla tek nakon potpisanog kupoprodajnog ugovora.

Kantonalni sud Tuzla je odlučio da se Asmir Fazlić osnovano žalio što mu je Zemljišno-knjižni (ZK) ured u Živinicama odbio uknjižiti imovinu koju je krajem marta 2010. godine kupio od Tasima Kučevića, osuđenog na 12 godina zatvora zbog organizirane prostitucije i trgovine ljudima.

Sud je naredio ZK uredu da preispita svoju odluku, što je Ured učinio te u drugom rješenju odlučio da Fazlića upiše kao vlasnika kuće i zemljišta od 1.259 kvadrata. Međutim, sada se na novu odluku ZK ureda žali Državno pravobranilaštvo koje je zaduženo da izvrši dio presude Suda BiH iz 2009. godine i od Kučevića oduzme nelegalno stečenu imovinu, vrijednu 286.440 KM. Kada Kantonalni sud Tuzla odluči o ovoj žalbi, i formalno će se znati da li je Fazlić postao vlasnik dijela Kučevićeve imovine na koju je Državni sud stavio zabranu raspolaganja.

Asmir Fazlić se obratio ZK uredu u Živinicama krajem aprila 2010. godine, mjesec dana nakon što je kupio Kučevićevu imovinu u ovom mjestu. Tražio je da bude upisan kao vlasnik te imovine. Međutim, ZK ured je tada odbio Fazlićev zahtjev, jer je riječ o imovini koju je početkom marta Sud BiH blokirao kako bi od Kučevića naplatio novac za koji je pravosnažnom presudom utvrđeno da je stečena na nelegalan način.

Kantonalni sud Tuzla, kojem se Fazlić žalio, smatra da ZK ured nije postupio u skladu sa zakonom jer je Fazlić tražio uknjižbu imovine tri mjeseca prije nego što je u ovaj ured stiglo Rješenje Suda BiH o blokadi Kučevićeve imovine. Inače, sporno rješenje je napisano još početkom marta, a do Općinskog suda u Živinicama je putovalo duže od četiri mjeseca. U odluci Kantonalnog suda piše da se osobi može zabraniti raspolaganje imovinom, samo ako je kupila imovinu za koju je već znala da je nečim ograničena, dok je za Fazlića utvrđeno da je Rješenje o blokadi Kučevićeve imovine u ZK ured stiglo tek nakon što ju je Fazlić kupio i zahtijevao upis vlasništva.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je objavio priču o supružnicima Tasimu Kučeviću i Melihi Pjević, osuđenim u aprilu 2009. godine na 12, odnosno na 6 godina zatvora zbog organizovanja prostitucije, trgovine ljudima i pranja novca. Sud je procijenio da su imovinu stekli nelegalno i donio odluku o blokadi imovine kako bi bilo naplaćeno oko 300.000 KM nelegalno stečenog novca. Tasim je upućen u zatvor u Zenicu, Meliha u Tuzlu. Dvadesetak dana nakon presude supruga je dobila punomoć za prodaju nekretnina od Kučevića. Nju je tokom boravka u zatvoru posjetio notar i izvršio prodaju imovine Asmiru Fazliću. Riječ je o zemljištu i kući u Živinicama koja je prodata za cijenu od 25.000 KM.