{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komarica: Hrvati u BiH pred fizičkim iskorjenjivanjem

F
26.10.2014. u 15:45
43
146
Komarica: Hrvati u BiH pred fizičkim iskorjenjivanjem
43
Komarica: Hrvati u BiH pred fizičkim iskorjenjivanjem
Franjo Komarica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine Franjo Komarica ocijenio je kako su Hrvati u BiH pred iskorjenjivanjem o čemu je izvijestio i kolege na Trećoj izvanrednoj Biskupskoj sinodi koja se održavala od 5. do 19. listopada u Vatikanu na temu "Pastoralni izazovi vezani uz obitelj u kontekstu evangelizacije".
Biskup Komarica gostovao je u programu Radio Vatikana, gdje je govorio o tome kako je doživio sinodu, o problemima porodice u BiH, te o njegovim mislima o novoproglašenom blaženiku, papi Pavlu VI. kao i o papi Franji.

U intervju za Radio Vatikan čije je dijelove u nedjelju prenijela KTA-a, biskup Komarica je trenutno stanje za katolike u BiH nazvao dramatičnim.

"Mi u BiH imamo brojna iskušenja, a posebno zbog toga jer je katolička porodica pred fizičkim istrebljenjem. U pola zemlje su iskorijenjeni, a sada su u drugom dijelu zemlje katolici pod snažnim pritiscima fizičkog iskorjenjivanja", naglasio je Komarica.

Podsjetio je kako se u Republici Srpskoj današnji broj Hrvata katolika procjenjuje na oko 15.000 dok ih je prije rata u tom entitetu živjelo oko 220.000. Također, broj Hrvata katolika se iz godine u godinu smanjuje i na području Federacije BiH u kojoj ih živi najveći broj zajedno s brojnijim Bošnjacima.

Biskup je naglasio i kako su Hrvati u BiH dobili najmanje pomoći za obnovu i povratak kako od međunarodnih donatora, tako i od domaćih institucija vlasti, istaknuvši protom kako su katolici dobili i najmanje od materijalne pomoći koja je godinama stizala u BiH.

"To je nepravda. O tome ne smije Crkva šutjeti niti iole ozbiljan intelektualac ili pošten čovjek", zaključio je biskup Komarica

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: