BiH
28

Komarica i Čović: Zaustaviti daljnji odlazak Hrvata iz RS-a

Piše: G. D.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović razgovarao je danas u Banjoj Luci sa biskupom banjalučkim Franjom Komaricom povodom manifestacije "Nedjelja Caritasa", a najveći dio ovih razgovora bio je posvećen položaju Hrvata u Republici Srpskoj.

"Jedva pet posto Hrvata se vratilo u RS nakon rata, iako je od njegovog kraja prošlo 18 godina. Povratak ostala dva konstitutivna naroda također nije prevelik, ali je svakako brojniji od povratka hrvatskog naroda. Potrebno je razmišljati o strategiji koja će olakšati povratak Hrvata u RS", rekao je Komarica.

Međunarodna zajednica se do sada, istakao je on, maćehinski ponašala prema pravima Hrvata u BiH. To nije dobro, pogotovo što je hrvatski narod postao član velike evropske porodice, Evropske Unije.

"Uvjeren sam da će današnji razgovor poslužiti da se realno sagleda pozicija Hrvata u RS i da se počnu tražiti rješenja za sve prepreke koje se tiču njihovog povratka i života. Svi moramo dati doprinos da povratak postane realnost. Naša je odgovornost da im damo razlog da se vrate ovamo. A prioritet je da niko više sa ovih prostora ne odlazi", istakao je Čović.

On je dodao da svi političari moraju raditi na tome da BiH postane pravna država. Ukoliko se to dogodi, onda iz BiH niko neće odlaziti.

"Tek potom moramo razmišljati kako da stabilizujemo BiH ekonomski i socijalno. Jer, ako to ne radimo - ko će nam se vratiti? Ko će se vratiti ko je prije 20 godina otišao i sve vrijeme živio u sredini koja je mnogo bolja od BiH? Napravili smo mnogo u infrastrukturi, sagradili smo više od 5.000 objekata, ali to je samo početak", dodao je Čović.