Zločin i kazna
72

Komandna odgovornost SDP-a: Dvostruki grijeh i odmetnuti ogranci

S. Hambo
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Lokalnim, sad već bivšim kadrovima SDP-a u Srebrenici već je "presuđeno" zbog izdaje tog grada, politički i patriotski, iako su zvanično još uvijek osumnjičeni. A da je to tako pokazala je i reakcija iz vrha SDP-a.

Prodaja bošnjačkih glasova i zloupotreba biračkog prava povratnika u Srebrenici u korist kandidata srpskih stranaka za načelnika tog grada može se posmatrati minimalno dvodimenzionalno. Prvi nivo je sami grijeh prevare i zloupotrebe na izborima, čega nesumnjivo ima i u drugim bh. gradovima.

Druga dimenzija je činjenica da se to dogodilo u Srebrenici, gradu koji ima poseban status i mjesto u svijesti Bosnjaka, prije svega zbog počinjenog genocida u tom gradu i ogromne žrtve.

Ipak, akcija policije i hapšenje kadrova SDP-a u Srebrenici pokazuju da su, nažalost, mnogi spremni preći preko svih tih nacionalnih postavki i zarad ličnih interesa pogaziti nešto što je najveća rana za Bošnjake.

Brojne političke strijele kritike poletjele su prema predsjedniku SDP-a i vrhu te stranke. Javnost mora dobiti neke odgovore koje u SDP-u vjerovatno nemaju. Ogradili su se od uhapšenih osumnjičenika, isključili ih iz stranke i izvinili se. Jedini logičan postupak. Ipak, ostaje ta tzv. komandna odgovornost vrha SDP-a i to je breme koje moraju nositi.

Da li je vrh SDP-a znao za potencijalnu opasnost od takvih postupaka poput prodaje glasova i izdaje, teško je reći i dokazati i malo vjerovatno. Međutim, u trenutnoj poziciji klupko se odmotava unazad, pa se traže SDP-ovi postupci koji su vodili ususret kampanji za Srebrenicu, što toj stranci ne ide u prilog, jer zvanično nisu podržali bošnjačkog kandidata za načelnika Aliju Tabakovića.

S druge stane, problem s kojim se suočava SDP je problem brojnih stranaka, a odnosi se na odmetnute lokalne kadrovike koje je teško ukrotiti i kontrolisati, a naročito ukoliko stranka u određenoj sredini djeluje prilično statično.

Tu do izražaja dolaze sitni interesi i savjest lokalnih predstavnika koji su evidentno spremni izdati i svoju bol i patnju zarad sitnih političkih beneficija kojima su se uhapšeni kadrovi, kojih se sada odrekao i SDP, nadali.

Sada ostaju pitanja koja će teško ikada javno dobiti odgovore, poput onih s moralnom notom. Kako je moguće da neko ko je preživio genocid izda sam sebe i čak i pomisli, a kamoli postupi tako što će zloupotrijebiti povratnike zarad ličnih političkih interesa.

Prevare poput ove u bilo kojoj drugoj sredini u BiH vjerovatno nikada ne bi dobile ovu dimenziju niti pozornost javnosti. Ali, simbolika Srebrenice dodatno pojačava taj osjećaj iznevjerenosti.