Intervju
188

Komandantica NATO-a Marti J. Bissell: Na BiH je da odluči da li želi postati dio NATO-a

Razgovarao: Ervin Mušinović
Marti J. Bissell (Foto: H. M./Klix.ba)
Marti J. Bissell (Foto: H. M./Klix.ba)
Komandantica NATO štaba Sarajevo Marti J. Bissell kazala je u razgovoru za Klix.ba da NATO saveznici izražavaju svoje stajalište da je BiH kredibilan partner koji svoje obaveze shvata ozbiljno te da je na BiH da odluči da li želi postati dio NATO-a.

Prilikom primopredaje komandne dužnosti kazali ste da za vas NATO predstavlja trajni mir i snagu prijateljstva. Jeste li stekli dojam da i bh. vlasti dijele vaše mišljenje?

Predstavnici vlasti s kojima sam se do sada susrela su me impresionirali, pogotovo ključni lideri iz odbrambenog sektora. Razgovori su veoma iskreni i podrazumijevaju i trenutne izazove i područja u kojima naša ekspertiza može biti od pomoći. Prijateljstva se temelje na povjerenju i predanosti i kroz sve ove razgovore ja naglašavam da će moj štab nastaviti pružati pomoć BiH u reformama koje se tiču odbrambenog i sigurnosnog sektora i aktivnosti na euroatlantskom reformskom putu Bosne i Hercegovine.

Kako biste ocijenili saradnju Bosne i Hercegovine i NATO-a?

Od kada je ušla u program Partnerstvo za mir 2007. godine, BiH bilježi stalni napredak u programima koje je dogovorila s NATO-om. Ti programi obuhvataju širok spektar pitanja, uključujući odbrambena, sigurnosna, politička i ekonomska. NATO saveznici ponovo izražavaju svoje stajalište da je BiH kredibilan partner koji svoje obaveze shvata ozbiljno.

Analitičari upozoravaju da je knjiženje perspektivne vojne imovine na državu i više nego zakompliciralo stvari u BiH. Biste li se složili s takvim stavovima? Jeste li generalno zadovoljni ovim procesom?

NATO pozdravlja napredak koji je BiH postigla u knjiženju perspektivne nepokretne vojne imovine kao vlasništva države BiH s pravom korištenja Ministarstva odbrane BiH.

NATO Štab Sarajevo pruža podršku ovom procesu i shvatamo da postoje složeni pravni i tehnički izazovi koji se trebaju riješiti. Važno je zadržati ovu pozitivnu dinamiku, a na Bosni i Hercegovini je da nastavi provoditi reforme kako bi napredovala u smislu svojih euroatlantskih težnji.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Akcioni plan za članstvo u NATO-u iz perspektive bh. građana čini se veoma daleko. Osam godina je prošlo od Samita NATO-a u Talinu. Prema vašim procjenama, koji je optimalan rok za aktiviranje MAP-a? Postoje li ikakve naznake da bi Talinski uvjeti mogli biti ukinuti?

Ovo je pitanje za najviše nivoe saveza. NATO saveznici pažljivo prate situaciju i periodično razmatraju partnerske odnose između NATO-a i Bosne i Hercegovine.

Koliko je uopće NATO-u važan ulazak BiH u pakt?

Kao prvo, dozvolite mi da jasno kažem da je na BiH da odluči da li želi postati dio NATO-a, a prednosti ulaska u NATO za Bosnu i Hercegovinu iste su kao i za bilo koju drugu zemlju koja razmišlja o članstvu: veća sigurnost, stabilnost, ekonomski razvoj, profesionalnije i efikasnije oružane snage i osnažene demokratske institucije. Ukratko, sigurnost vodi stabilnosti koja vodi prosperitetu koji vodi mogućnostima za sve građane.

NATO članice kroz kolektivnu odbranu ostvaruju prednost poboljšane sigurnosti i podjele troškova i zadataka u svijetu u kojem su rizici transnacionalni, složeni i nepredvidivi. Članstvo zemlji omogućava prisustvo na međunarodnoj sceni i instrument da o ozbiljnim pitanjima razgovara sa saveznicima koji dijele njihovu zabrinutost i želju da ta zemlja bude sigurna i prosperitetna. Ove prednosti su očigledne u 29 zemalja članica u proteklih skoro 70 godina.

Ali, i prije članstva, prednosti NATO integracija su očigledne. Reforme koje se vrše na putu te zemlje ka NATO-u su ono što bi svaki građanin želio vidjeti u bilo kojoj zemlji, one aktivnosti koje vode poboljšanju cjelokupnog sistema vlasti u zemlji čineći ga transparentnijim, efikasnijim i sposobnim odgovoriti na potrebe svojih građana.

Politička odluka bh. entiteta RS je vojna neutralnost. Narodna skupština RS-a čak je usvojila i rezoluciju kojom je definisana neutralnost RS-a. Kakav je stav NATO-a u vezi s tim? Tretira li se odluka uopće ozbiljno s obzirom na to da je i dalje na snazi opredijeljenost države BiH za NATO integracije?

Bosna i Hercegovina je izjavila da teži članstvu u NATO-u. To je urađeno kada je BiH izrazila svoju želju za ulazak u NATO 2004. godine, kada je Predsjedništvo ponovilo ovaj cilj 2005. godine, kada je usvojen Zakon o odbrani 2005. godine, kada se BiH prijavila za članstvo u Akcionom planu za članstvo 2009. godine i kada je prihvatila poziv da otpočne Akcioni plan za članstvo 2010. godine.

U ovom kontekstu NATO u potpunosti poštuje suvereno pravo svake države da bira svoje političke i sigurnosne aranžmane. Naš strateški interes je stabilnost i prosperitet na Zapadnom Balkanu i zato tijesno sarađujemo sa svim zemljama u tom regionu. Isto tako, NATO će poštivati odluke svake zemlje, uključujući i zahtjev za pružanje pomoći koji je Bosna i Hercegovina uputila NATO-u za pružanje podrške u njenom euroatlantskom integracijskom procesu.