U posjeti MOBiH
0

Komandantica Nacionalne garde Linda Singh: Partnerstvo BiH i Marylanda krucijalno

Klix.ba
Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i zamjenik ministra za politiku i planove Sead Jusić, sastali su se danas s komandanticom Nacionalne garde savezne američke države Maryland, generalmajoricom Lindom Singh. Sastanku su prisustvovali i vojni ataše SAD-a u BiH pukovnik Mark Karas i predstavnici Odjela za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD-a.

Na sastanku se razgovaralo o saradnji Nacionalne garde Marylanda (NGM) i MO i OS BiH u okviru Programa državnog partnerstva (SPP), programa Vojska-Vojsci kao i o načinima i modalitetima nastavka i proširenja saradnje u narednom periodu.

Ministrica Pendeš je u ime Ministarstva odbrane zahvalila komandantici NGM na podršci i saradnji i izrazila uvjeravanja da će se ista nastaviti i u narednom periodu u oblastima koji će dodatno koristiti osposobljavanju pripadnika OS BiH za njihove trenutne i buduće misije.

Tokom sastanka ministrica Pendeš je upoznala komandanticu Singh o trenutnim aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, a posebno se osvrnula na ispunjenje uslova za aktivaciju Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u – MAP, implementaciju usvojenog dokumenta "Pregled odbrane", aktivnostima vezanim za prevenciju korupcije u institucijama odbrane i izgradnji integriteta, pomacima načinjenim u oblasti javnih nabavki i realizaciji budžeta u institucijama odbrane, učešću pripadnika OS BiH u operacijama podrške miru, ali i o drugim važnim pitanjima iz oblasti odbrane.

Posebno su apostrofirana pitanja kao što su zajedničko učešće na domaćim i međunarodnim vježbama OS BiH i pripadnika NMG, moguća buduća saradnja u operacijama podrške miru, značajnije uključenje civilnih struktura u oblast Državnog partnerskog programa sa državom Maryland, kao i pitanje obuke i edukacije naših pripadnika u obučnim centrima i akademijama u Marylandu.

Komandantica Singh je iskazala punu podršku programu realizacije planiranih aktivnosti, usvojila informacije o procedurama vezanim za proces planiranja i učešća naših pripadnika u zajedničkim vježbama, te informacije o aktivnostima vezanim za uključenje naše zemlje u euroatlantske integracije i dostignutom stepenu interoperabilnosti i kompatibilnosti pripadnika OS BiH sa NATO standardima. Ona je istakla kako je partnerstvo Bosne i Hercegovine i države Maryland od krucijalne važnosti ne samo za Maryland, već i za SAD u cjelini, te da će buduća saradnja naše dvije zemlje biti intenzivirana na obostranu korist.

Podsjećamo kako je savezna američka država Maryland dvanaest godina država partner Bosni i Hercegovini. Saradnja BiH i SAD-a kroz Program M2M (Military to Military/Vojska - Vojsci) realizira se u cilju povećanja interoperabilnosti OS BiH sa OS SAD-a i pružanja pomoći i podrške demokratskim institucijama i državnim organima BiH. Partnerstvo dviju strana proteklih godina, uprkos brojnim izazovima na globalnoj svjetskoj sceni, nije smanjena.

Nakon sastanka u Ministarstvu odbrane, generalica Singh će imati radni ručak u Domu OS BiH u Sarajevu čiji će domaćin biti zamjenik ministra odbrane Sead Jusić, a tom prilikom će biti organizirana i ceremonija dodjele priznanja pripadnicima OS BiH, učesnicima takmičenja "Best Warrior" i "Pitka Challenge".

Delegacija Nacionalne garde Marylanda će tokom boravka u BiH imati niz sastanaka sa načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH i njegovim zamjenicima, te će u periodu od 8. do 12. decembra posjetiti nekoliko lokacija OS BiH, gdje će na terenu imati priliku da se upozna sa aktivnostima koje realiziraju Oružane snage BiH, ali i sa kapacitetima za realizaciju planiranih zajedničkih vježbi NGM i OS BiH.