BiH
0

Komandant EUFOR-a pohvalio napredak BiH u reformi odbrane

FENA
Komandant EUFOR-a, generalmajor Ignacio Martín Villalaín, prisustvovao je danas u Doboju ceremoniji potpisivanja sporazuma o prenosu vlasništva nad vojnom imovinom sa bivših vojski Federacije BiH i Republike Srpske na Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine.

Sporazum se odnosi na pokretna vojna sredstva, kao što su oružje, municija i eksplozivi, i na drugu pokretnu vojnu imovinu kao što su radarske stanice i vozila.

Govoreći na ceremoniji potpisivanja "Sporazuma o konačnim pravima i obavezama u vezi pokretne vojne imovine" general Villalaín je rekao:

“Današnji događaj predstavlja još jedan značajan iskorak za ovu zemlju. Srdačno pozdravljam potpisivanje sporazuma i čestitam svim učesnicima na njihovoj viziji, predanosti i jasno iskazanoj odlučnosti da ovoj zemlji i njenim oružanim snagama osiguraju stabilnost i uspješnu budućnost".

“Dio naše ključne operativne uloge u reformi odbrane je da osiguramo da se na državni nivo i na Oružane snage BiH postupno prenese sve više nadležnosti. Potpisivanje ovog sporazuma je još jedan korak u tom pravcu i još jedna potvrda izvanrednog napretka koji je zemlja ostvarila u reformi odbrane", navodi se u saopćenju iz EUFOR-a.

“Misija EUFOR-a je da doprinese očuvanju stabilnog i sigurnog okruženja u Bosni i Hercegovini. Ovaj sporazum će imati snažan efekat u tom domenu. Moj zadatak, kao komandanta EUFOR-a, je da održavam blisku i uspješnu saradnju sa Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH, pružajući im savjete i podršku u obuci i vojnim operacijama koje zajednički izvodimo. Drago mi je što prisustvujem potpisivanju ovog značajnog dokumenta", saopćeno je.