Usporen saobraćaj
118

Kolona vozila u blizini Jablanice, na graničnim prelazima čeka se po sat vremena

Klix.ba
Kolona kod Jablanice (Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Nove padavine izazvale su danas probleme u saobraćaju u BiH, a s obzirom da su uoči prvomajskih praznika mnogi krenuli na put ka jugu, čitatelji našeg portala posebno ističu velike gužve u blizini Jablanice u pravcu Mostara gdje se u koloni čeka i po sat vremena.

Upravo na ovoj dionici magistralnog puta, u mjestu Donja Jablanica se, kako navode iz BIHAMK-a, vrši sanacija kolovoza te se saobraćaj odvija naizmjenično jednom trakom.

Isti slučaj je i na autoputu A1, dionica Bojnik-Sarajevo zapad-Lepenica (vijadukt Bojnik i u blizini tunela Igman) i Zenica Jug-Kakanj (u mjestu Donji Tičići), te na M-17 Žepče-Maglaj i M-18 Simin Han-Priboj.

Zbog snijega koji pada na području Kupresa, Rostova i Karaule saobraćaj se odvija otežano i usporeno, saopćeno je iz BiHAMK-a. Vozačima savjetuju oprezniju vožnju.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, snijeg pada i u Bugojnu i na Ivan Sedlu, dok su susnježica i kiša zabilježeni od Doboja, Tuzle, Gradačca, Mrkonjić Grada, Rudog, Srebrenice, Sarajeva pa do Livna i Mostara.

Pojačan je saobraćaj vozila i na većini graničnih prelaza, a zadržavanja su od 30 do 60 minuta, osim na Bosanskom Brodu gdje se čeka i duže.

I Hrvatski auto-klub (HAK) upozorio je vozače da su zbog povremenih sistemskih graničnih kontrola i pojačanog saobraćaja moguća čekanja na pojedinim graničnim prelazima sa BiH, Slovenijom i Srbijom, a izdvojili su granične prelaze Slavonski Brod, Slavonski Šamac, Stara Gradiška i Dvor na izlazu prema BiH na kojima je pojačan je saobraćaj putničkih vozila.