O diplomatama
2

Kolindin kabinet: Ne komentarišemo Mektićeve neutemeljene i politikantske konstrukcije

Klix.ba
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Iz kabineta predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović kazali su za Klix.ba kako su navodi o djelovanju hrvatskih obavještajaca i diplomata u BiH "politikantske konstrukcije".

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je bh. medijima da su diplomate iz Republike Hrvatske zajedno s hrvatskim obavještajcima pokušavali vrbovati selefije da prenose oružje u bosanske mesdžide kako bi pokušali diskreditirati državu BiH. Odnosno, kako bi se predstavile kao tačne tvrdnje predsjednice Republike Hrvatske o BiH kao "leglu terorizma".

Tim povodom smo od predsjednice Hrvatske tražili odgovore na pitanja da li su te aktivnosti sprovođene po nalogu predsjednice Republike Hrvatske, da li je predsjednica bila upoznata o spornom djelovanju konzula Ivana Bandića te kako bi ocijenila takvo postupanje da je slučaj obrnut, odnosno da su sporne aktivnost sprovodile bh. diplomate i obavještajci: kao prijateljski ili neprijateljski čin susjedne zemlje.

Iz kabineta Kolinde Grabar-Kitarović odgovoreno nam je: "Nastavno na vaš upit, a prema uputi glasnogovornice Ureda predsjednice Republike Hrvatske, obavještavamo vas kako Ured predsjednice Republike Hrvatske nema namjeru komentirati zlonamjerne, potpuno neutemeljene i politikantske konstrukcije".