Vučić bez komentara
108

Kolinda promijenila retoriku: Na narodima u BiH je da mijenjaju izborno zakonodavstvo

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović komentarisala je nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izmjene i dopune Izbornog zakona BiH. Na drugoj strani, Vučić je odbio davati bilo kakve komentare na procese donošenja zakona u BiH ističući da ne bi bilo fer o tome se izjašnjavati.

Grabar-Kitarović je rekla da su važni trilateralni sastanci predstavnika BiH, Srbije i Hrvatske kako bi se riješila pitanja koja opterećuju današnju BiH. Ona ističe da Hrvatska i Srbija jamče mir u BiH slijedom Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno da imaju obavezu čuvati mir i stabilnost u BiH.

"Hrvatska smatra da se Izborni zakon BiH mora mijenjati i nadograđivati. U izmjenama Izbornog zakona BiH treba poštivati odluke Ustavnog suda BiH, presudu Sejdić-Finic te samo načelo Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to je jednakopravnost triju naroda. To znači da predstavnika Hrvata u Predsjedništvu BiH trebaju birati Hrvati", rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je rekla da je na narodima BiH da dogovaraju detalje i načine na koje planiraju mijenjati Izborni zakon BiH.

Vučić je kazao kako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović rado viđen gost u Beogradu s kojim ima visok stepen saglasnosti o različitim pitanjima. On je kazao da neće komentarisati izmjene Izbornog zakona BiH jer ne bi bilo fer da se o tome izjašnjava.

"Smatramo da Srbi i Hrvati imaju dobar odnos u BiH i ne želimo da se on kvari. Takav odnos želimo i s bošnjačkom zajednicom", rekao je Vučić.