"BiH ima podršku"
123

Kolinda o Izbornom zakonu: Hrvatska ne nameće rješenja, ali Ustavni sud se mora poštovati

Klix.ba
Foto: N.G./Klix.ba
Foto: N.G./Klix.ba
Članovi Predsjedništva BiH sastali su se s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović u Sarajevu, a prema njenim navodima, na dnevnom redu našlo se i pitanje izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini.

"Bilo je govora o Izbornom zakonu. I Hrvatska i Evropska unija, ali i niz država, drže da je poštivanje Ustavnog suda apsolutno neophodno kako bi se izbjeglo stanje koje imamo u Mostaru. Mi želimo da BiH kroči putem razvoja", kazala je Grabar-Kitarović, dodavši da Republika Hrvatska nikada ne bi nametala rješenja.

Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: N.G./Klix.ba)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: N.G./Klix.ba)

"O rješenjima treba da se dogovore politički predstavnici Bosne i Hercegovine", istakla je Grabar-Kitarović.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović kazao je da se, uz pomoć međunarodne zajednice, radi na dogovoru u vezi s Izbornim zakonom, napomenuvši da bi se do 7. maja ove godine moralo promijeniti izborno zakonodavstvo.

Dragan Čović (Foto: N.G./Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: N.G./Klix.ba)

"Moramo se dogovarati kako ne bismo imali ono što danas imamo u Mostaru. To znači donijeti izmjene izbornog zakonodavstva koje bi mogle biti usvojen najdalje do 7. maja ove godine, kako bismo mogli održati izbore i primijeniti rezultate izbora. Međunarodna zajednica nam u tome pomaže", kazao je Čović.

Potcrtao je da BiH može preživjeti jedino kao zajednica tri naroda.