Kolinda o fotografiji Praljka: To je bio in memoriam generalu, odslužio je za šta je osuđen

Kolinda o fotografiji Praljka: To je bio in memoriam generalu, odslužio je za šta je osuđen
112
A. P.
2.12.2019. u 22:52
189
komentara
112

dijeljenja
Kolinda o fotografiji Praljka: To je bio in memoriam generalu, odslužio je za šta je osuđen Kolinda Grabar-Kitarović
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za Jutarnji list kratko je prokomentarisala svoj potez na društvenim mrežama koji je izazvao oštre kritike javnosti u BiH.
Naime, ona je u toku predizborne kampanje u Hrvatskoj na storyju na svom oficijelnom Facebook profilu podijelila fotografiju haškog osuđenika Slobodana Praljka uz poruku kojom mu odaje počast.

U komentaru za hrvatski list kazala je: "In memoriam jednom hrvatskom generalu i neću dalje objašnjavati".Novinarka je potom podsjetila da se radi o osuđenom ratnom zločincu, na šta je izjavila: "Neću dalje objašnjavati. On se borio za prava hrvatskog naroda, odslužio je ono za šta je osuđen. Dogodilo se to što se dogodilo. Veliki propust Haškog suda. Neću to dalje komentirati".

Podsjetimo, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu 20. novembra 2017. osudio je pravomoćno čelnike tzv. Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora. Time im je potvrđena prvostepena presuda. Jadranko Prlić dobio je 25 godina zatvora, Bruno Stojić 20, kao i Slobodan Praljak te Milivoj Petković. Valentin Ćorić osuđen je na 16, a Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Praljak je u haškoj sudnici tokom čitanja presude uzviknuo "general Praljak nije ratni zločinac i s prezirom odbacujem vašu presudu" te potom popio otrov iz bočice koju je do tada skrivao. Ubrzo nakon toga je preminuo.
Prijavi grešku


Komentari (189)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...