Prva posjeta
1.1k

Kolinda na vlastiti zahtjev posjetila Ahmiće i Križančevo Selo kod Viteza

Piše: E. S. H.
Hrvatska delegacija u Ahmićima (Foto: Klix.ba)
(Foto: Twitter)
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja boravi u posjeti našoj zemlji, na svoju inicijativu je danas posjetila Ahmiće i Križančevo Selo kod Viteza.

"U Ahmićima i Križančevom Selu iskazala sam pijetet žrtvama rata u Srednjoj Bosni. Moramo učiniti sve da nijedna majka više nikada ne oplakuje dijete ili supruga izgubljenog u ratu na ovim prostorima. To je trajna zadaća nas i svih budućih generacija", napisala je Grabar-Kitarović na društvenim mrežama.

Imam džamije u Ahmićima Mahir Husić je kazao da se hrvatska predsjednica zahvalila domaćinima na dočeku te da je odala počast žrtvama.

"Ovo je veoma značajna Kolindina poruka koja poziva na mir i suživot na ovim prostorima. Položila je cvijeće i pomolila se za duše žrtava", kazao je ef. Husić.

Podsjećamo da je bh. javnost ranije osuđivala hrvatsku predsjednicu što nije posjetila Ahmiće u kojima su se desili teški zločini tokom rata u našoj zemlji.

U selu Ahmići su 1993. godine pripadnici Hrvatskog vijeća obrane izvršili strašni masakr, ubivši 116 civila bošnjačke nacionalnosti. Šesnaestog aprila među ubijenim civilima bile su 32 žene i 11 maloljetnika. Najmlađa žrtva je bila tromjesečna beba. Krvavi događaji u Ahmićima su počeli 16. aprila rano ujutro. Zapaljena je većina bošnjačkih kuća te je srušena i džamija. Zločin u Ahmićima je na Međunarodnom sudu u Hagu okarakterisan kao zločin protiv čovječnosti.

Grabar-Kitarović je također danas posjetila i Križančevo Selo kod Viteza u kojem su 22. i 23. decembra 1993. godine, pripadnici Armije RBiH ubili 44 vojnika HVO-a i hrvatskih civila te spalili selo.

Karakter ratnog zločina nije utvrđen na sudu, jer slučaj nije procesuiran ni na Haškom sudu ni na lokalnim sudovima.