{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kolinda na vlastiti zahtjev posjetila Ahmiće i Križančevo Selo kod Viteza

18.1.2018. u 11:49
18.1.2018. u 20:13
1.068
616
Kolinda na vlastiti zahtjev posjetila Ahmiće i Križančevo Selo kod Viteza
1.068
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja boravi u posjeti našoj zemlji, na svoju inicijativu je danas posjetila Ahmiće i Križančevo Selo kod Viteza.
"U Ahmićima i Križančevom Selu iskazala sam pijetet žrtvama rata u Srednjoj Bosni. Moramo učiniti sve da nijedna majka više nikada ne oplakuje dijete ili supruga izgubljenog u ratu na ovim prostorima. To je trajna zadaća nas i svih budućih generacija", napisala je Grabar-Kitarović na društvenim mrežama.

Imam džamije u Ahmićima Mahir Husić je kazao da se hrvatska predsjednica zahvalila domaćinima na dočeku te da je odala počast žrtvama.

"Ovo je veoma značajna Kolindina poruka koja poziva na mir i suživot na ovim prostorima. Položila je cvijeće i pomolila se za duše žrtava", kazao je ef. Husić.

Podsjećamo da je bh. javnost ranije osuđivala hrvatsku predsjednicu što nije posjetila Ahmiće u kojima su se desili teški zločini tokom rata u našoj zemlji.

U selu Ahmići su 1993. godine pripadnici Hrvatskog vijeća obrane izvršili strašni masakr, ubivši 116 civila bošnjačke nacionalnosti. Šesnaestog aprila među ubijenim civilima bile su 32 žene i 11 maloljetnika. Najmlađa žrtva je bila tromjesečna beba. Krvavi događaji u Ahmićima su počeli 16. aprila rano ujutro. Zapaljena je većina bošnjačkih kuća te je srušena i džamija. Zločin u Ahmićima je na Međunarodnom sudu u Hagu okarakterisan kao zločin protiv čovječnosti.

Grabar-Kitarović je također danas posjetila i Križančevo Selo kod Viteza u kojem su 22. i 23. decembra 1993. godine, pripadnici Armije RBiH ubili 44 vojnika HVO-a i hrvatskih civila te spalili selo.

Karakter ratnog zločina nije utvrđen na sudu, jer slučaj nije procesuiran ni na Haškom sudu ni na lokalnim sudovima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li se BiH adekvatno i humano odnosi prema migrantima?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: