Potvrđeno iz ureda
39

Kolinda Grabar-Kitarović nije dobila Komšićev poziv da posjeti BiH

Piše: A. Z.
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: N. G./Klix.ba)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: N. G./Klix.ba)
Nakon što je u utorak iz Demokratske fronte saopćeno da je novoizabrani član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao predsjednicu i premijera Hrvatske da nakon formiranja novog saziva Predsjedništva BiH dođu u zvaničnu posjetu BiH, iz ureda Kolinde Grabar-Kitarović su nam potvrdili da nikakav poziv nije stigao.

"Ured predsjednice Republike Hrvatske nije zaprimio poziv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović da nakon saziva Predsjedništva BiH dođe u službenu posjetu Bosni i Hercegovini", kazali su za Klix.ba iz ureda Grabar-Kitarović.

Komšić je naveo da je pozvao Plenkovića i Grabar-Kitarović kako bi se na nivou institucija razgovaralo o svim otvorenim pitanjima između BiH i Hrvatske, ali i o zaključcima Vijeća Evropske unije u kontekstu podrške Republike Hrvatske provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava.

"S obzirom na to da predsjednica i premijer Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković kontinuirano izražavaju zabrinutost stanjem u BiH i da pred međunarodnim govornicama tematiziraju društvene i političke prilike u našoj državi, pozivam ih da odmah nakon formiranja novog saziva Predsjedništva BiH, načine zvaničnu posjetu Sarajevu, odnosno Predsjedništvu BiH", rekao je Komšić.

Ubrzo nakon što je stigla obavijest o pozivu, iz DF-a je saopćeno da se Komšić nalazi u službenoj posjeti Hrvatskoj. Na kraju se ipak ispostavilo da je u Zagreb otputovao kako bi se sastao s bivšim predsjednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem kojeg nije dugo vidio.

Podsjećamo, predsjednica i premijer Hrvatske ne kriju razočarenje što je upravo Komšić izabran za člana Predsjedništva BiH jer smatraju da su ga izabrali Bošnjaci i da nije legitimni predstavnik hrvatskog naroda u BiH.