Sredstva za 2018.
29

Koliko su novca iz budžeta dijelili Dodik, Izetbegović, Čović, Zvizdić…

A. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Bosanskohercegovački najviši zvaničnici u Predsjedništvu i Vijeću ministara BiH prema Zakonu o budžetu institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine na raspolaganju imaju sredstva rezerve. Parlamentu BiH nedavno je stigao dokument u kojem se navodi kako je koji zvaničnika ova sredstva trošio.

Od ukupno 2.269.000 KM, iznos od 1.729.000 KM odnosi se na planirana sredstava iz tekuće rezerve na osnovu odluka Vijeća ministara BiH, 360.000 KM odnosi se na plan interventnog korištenja tekuće rezerve na osnovu pojedinačnih odluka članova Predsjedništva BiH, te iznos od 180.000 KM na plan interventnog korištenja tekuće rezerve na osnovu pojedinačnih odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara i njegovih zamjenika.

Od planiranih 2.269.000 KM, sredstva tekuće rezerve u prošloj godini iskorištena su u iznosu od 2.191.811 KM.

Prema aktu koji je u posjedu portala Klix.ba, u prošloj godini je Bakir Izetbegović dok je bio u Predsjedništvu BiH, po ovom osnovu potrošio 102.500 KM, a njegov nasljednik na poziciji člana Predsjedništva Šefik Džaferović 17.500 KM.

Dragan Čović, dok je bio član Predsjedništva potrošio je 120.000 KM koliko mu je i odobreno budžetom. Mladen Ivanić, kao član Predsjedništva BiH potrošio je 94.000 KM, a njegov nasljednik Milorad Dodik 26.000 KM. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić podijelio je 60.000 KM jednako kao i njegovi zamjenici, državni ministri Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović.

Tako je organiziranje Božićnog prijema u zgradi Parlamentarne sku BiH koštalo 9.817 KM, a državna nagrada za sport Dušku Bajeviću koštala je 10.000 KM.

Izetbegović je brdsko-biciklističkom udruženju iz Mostara dao 3.000 KM u vidu podrške za realizaciju projekta postavljanja državne zastave Bosne i Hercegovine na brdu Fortica iznad Mostara, a Muzeju "Alija Izetbegović" iz Sarajeva dao je 15.000 KM radi štampanje knjige Alija Izetbegović - prvi predsjednik Republike Bosne i Hercegovine.

Udruženju za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu iz Sarajeva dodijelijeno je 3.000 KM za izdavanje zbornika radova sa naučnog skupa "Agresija na istinu o odbrani Republike Bosne i Hercegovine".

Šefik Džaferović je Sportskom savezu invalida Federacije Bosne i Hercegovine dodijelio 2.000 KM. Kao podrška i pomoć za organiziranje manifestacije "Izbor sportiste invalida BiH za 2018. godinu".

Čović je između ostalog Hrvatskom lovačkom društvu "Vepar", Fojnica dodijelio 5.500 KM za potporu u izgradnji lovačke kuće i uređenju lovišta. Matici hrvatske ogranak Stolac Za organiziranje kulturne manifestacije "Stolačko kulturno proljeće" dodijeljeno je 5.000 KM.

Milorad Dodik je Fudbalskom klubu Ozren Semizovac da 10.000 KM za obnovu i adaptaciju stadiona i svlačionica. Riječ je naime o slučaju kada Dodik i saradnici po dolasku iz Banje Luke u Sarajevo helikopterom nisu mogli prizemljiti zbog magle. Pilot se odlučio na spuštanje helikoptera na igralištu u Semizovcu. Nakon toga Dodik je izdašno pomogao ovom klubu.

Denis Zvizdić je Udruženju boraca iz Gacka "Patriotska liga" iz Mostara dao 5.000 KM u svrhu jednokratne finansijske pomoći za izradu i štampanje monografije SGB "Šargan".

Ovo su samo nek od primjera podjele javnog novca, što može biti podložno javnoj kritici, no što navedenim zvaničnicima zakon, ipak, omogućava.