Pismo premijera Mujezinovića
0

Koliko je u privatizaciji prevarenih radnika?

Sarajevo-x.com
Mujezinović: Izvještaj traži do kraja mjeseca
Mujezinović: Izvještaj traži do kraja mjeseca
Federalni premijer u tehničkom mandatu Mustafa Mujezinović uputio je pismo direktorima Agencije za privatizaciju FBiH Enesu Ganiću i direktoru Penziono-invalidskog osiguranja Zijadu Krnjiću. Mujezinović traži da mu do kraja mjeseca dostave pregled svih privatizovanih preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju FBiH, uključujući i malu privatizaciju, te analitički prikaz izmirenih obaveza za penzijsko i invalidsko osiguranje.

U obrazloženju odaslanom javnosti iz Vlade, stoji kako je ovo potrebno "s ciljem iznalaženja rješenja koje bi svim uposlenicima nekadašnjih preduzeća u državnom vlasništvu kojima, do trenutka privatizacije, nije bio uvezan staž, omogućilo ravnopravan položaj u procesu njegovog uvezivanja, te stvaranja uslova za izmirenje doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje".

"Ovo je neophodno kako bi, na osnovu jasnog i preciznog uvida, bilo moguće sagledati dugovanja svakog privatizovanog predzeća prema Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje, te utvrditi čija je ugovorna obaveza (kupca ili prodavca) njihovo izmirenje", stoji u Mujezinovićevom pismu.

Dostavljeni pregled će, uz to, na jednom mjestu dati ukupan iznos dugovanja preduzeća prema penzijsko-invalidskom osiguranju, što je osnova za sveobuhvatan i jedinstven pristup u rješavanju ovog aktuelnog problema.

U razgovoru za Sarajevo-x.com, Mujezinović je rekao kako je ovo, na neki način, uvod u reviziju privatizacije, bez obzira na koji način je firma privatizovana.

"Spor nastaje kada se od Vlade potražuje novac, ali je nejasno čija je to obaveza. Moguće je da je radni staž otišao u pasivnu podbilancu i u tim privatiziranim preduzećima će radnici biti oštećeni. Ako su, primjera radi, radnici bili ti koji su kupili svoje preduzeće, možda nisu ni svjesni da su kupili svoj staž. Zato nam i treba ovakva sveobuhvatna analiza", rekao je Mujezinović za Sarajevo-x.com.

Premijer je rekao kako je sa čelnicima dvaju institucija već dogovorio ovu akciju, te da će oni svoj dio posla uraditi.

"Mi to pitanje moramo riješiti prije svega zbog naše najveće brige, penzionog fonda. Mi smo imali devastaciju tokom rata kada je sve nestalo. Svakako, dok se ne objedine dva entitetska penziona fonda neće se moći do kraja istražiti gdje je novac sve odlazio", kazao je Mujezinović, dodavši kako u svakom ugovoru vrlo jasno piše koje su obaveze vlasnika prema radnicima.

"Čim Agencija i Fond dostave analizu, ja ću na nekoj od sljedećih sjednica vlade predložiti neku formulu kako riješiti to pitanje. Cilj nam je da svi ljudi budu ravnopravni. Nažalost, neki će i poslije ovog biti u neravnopravnom položaju", kazao je premijer Vlade Federacije BiH u tehničkom mandatu.