Nova mapa puta
119

Koliko je realno da BiH do 2023. dobije kandidatski status? Sastanak u Briselu će otkriti put

S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel u nedjelju 12. juna u Briselu će ugostiti čelnike parlamentarnih stranaka iz Bosne i Hercegovine.

Brisel priprema dokument koji će ponuditi na potpisivanje bh. liderima, a koji bimogao odrediti daljnji put BiH ka Evropskoj uniji. Iako je naša država još davno dobila 14 prioriteta koje mora ispuniti za dobijanje kandidatskog statusa, višegodišnja politička kriza u državi, ali i nove geopolitičke okolnosti iznjedrile su potrebu za novim pristupom.

Brisel naime razmišlja o novoj mapi puta za BiH, što je Michel potvrdio prilikom nedavne posjete našoj državi. Jedna od tema koja će neminovno biti na stolu u Briselu je i izborni zakon, koji nije izmijenjen. Međutim HDZ problematizira način popunjavanja Doma naroda FBiH te je izvjesno da predloži posebnu uredbu za popunjavanje tog zakonodavnog tijela.

Kako saznajemo dokument koji priprema Brisel ima namanje 12 tačaka i definisat će mapu puta za BiH u cilju dobijanja kandidatskog statusa. Nakon ispunjavanja svega traženog BiH bi mogla očekivati kandidatski status, možda i brže nego što je ranije procjenjivano, a sve u cilju ohrabrivanja i davanja novog zamaha za regiju. Sve to je svakako u velikoj mjeri potaknuto ratom u Ukrajini i preljevanjem ruskog utjecaja na Balkan, gdje NATO i EU žele zadržati kontrolu i čemu teže zemlje Zapadnog Balkana.

U Brisel bi trebali putovati predsjednici SDA, HDZ-a SNSD-a, DF-a SDS-a, NiP-a, Naše stranke, SDP-a te HDZ-a 1990.

Sastanak u Briselu bit će prvi pokušaj nakon dugo vremena da se na jednom mjestu konkretiziraju očekivanja od BiH te da se pronađe kompromis za brojna pitanja. Iz naše zemlje do sada su se mogle čuti brojne kritike da EU od BiH očekuje previše te da je vrijeme da se pristup promijeni.