{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Koliko je oštećen budžet BiH zbog palih optužnica?"

S
23.4.2010. u 16:49
0
13
"Koliko je oštećen budžet BiH zbog palih optužnica?"
0
"Koliko je oštećen budžet BiH zbog palih optužnica?"
Slavko Jovičić (Foto: A. Panjeta)
Poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Slavko Jovičić izjavio je Srni da je inicirao da se na sljedećoj sjednici kao redovna tačka dnevnog reda uvrsti zahtjev da Tužilaštvo i Sud BiH dostave podatke o tome za koliko je oštećen budžet BiH nakon što su pale mnoge optužnice protiv političara i nosilaca vlasti koje je podizalo ovo tužilaštvo.
Jovičić je postavio pitanje odakle će se sad naći sredstva da ljudima koji su pravosnažnim presudama oslobođeni odgovornosti bude nadoknađena materijalna šteta, jer je riječ o ogromnim zahtjevima, a samo zahtjev Mirka Šarovića za odštetu iznosi 480.000 KM.

"Ko će naći sredstva kad nema predviđenih sredstava? Tražim od Ministarstva finansija da mi dostavi podatak o iznosima koji se moraju platiti licima koja traže odštete'', rekao je Jovičić.

On je dodao da je Tužilaštvo takvim improvizovanim optužnicama koje su podizane, a kasnije dokazano na sudu da su bile neosnovane, oštetilo budžet BiH.

"Tražim imena tužilaca čije su mnoge optužnice pale i da kažu koje su njihove reference, koja je njihova stručnost, na bazi čega su podizali optužnice koje su kasnije sve pale na sudu?", rekao je Jovičić.

On je postavio pitanje kako je bilo moguće da se podignu optužnice protiv najzvučnijih imena i pokrenu velike medijske afere, a da kasnije sve to padne na sudu.

"Kako je to moguće? Moguće je da padne jedan, ali da padne toliko predmeta?", upitao je Jovičić.

Oslobađajuće presude u pet sudskih procesa, vođenih na Sudu BiH protiv političara i nosilaca vlasti, poreske obveznike BiH koštale su 290.000 KM, pisali su nedavno mediji. Ovi troškovi odnose se samo na naknade isplaćene iz budžeta Suda BiH advokatima, svjedocima, vještacima, kao i optuženima koji su pravosnažno oslobođeni svih optužbi. Troškovi istrage u ovim slučajevima, kao i troškovi rada policije, sudija i tužilaca nisu uračunati u ovu cifru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: