BiH
558

Koliko je nazadan prijedlog da Studentski centar Sarajevo nosi ime Suade, a ne i Olge?

Klix.ba
Na današnjem sastanku premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, ministra obrazovanja, nauke i mladih KS Elvira Kazazovića i predsjednika Studentskog parlamenta Harisa Zahiragića predloženo je da Studentski centar Sarajevo nosi ime Suada Dilberović.

"Iako su studenti htjeli da se Studentski centar zove po Suadi Dilberović i Olgi Sučić, ipak su se odlučili da ovaj centar nosi ime samo po rahmetli Suadi, jer je ona bila studentica Medicinskog fakulteta sarajevskog univerziteta. Na ovaj način bi se trajno sačuvala sjećanja na prvu žrtvu agresije i njeno ime ne bi nikada bilo zaboravljeno", istaknuto je nakon današnjeg sastanka.

Međutim, izostavljanje Olge Sučić iz jednog tako važnog projekta je, blago rečeno, diskriminirajuće prema žrtvama agresije na BiH, jer iako Olga nije bila studentica sarajevskog univerziteta, ovaj grad ne bi trebao zaboraviti njenu žrtvu i nipošto je ne bi trebalo odvajati od Suade Dilberović.

"Svaki pokušaj razdvajanja imena Olge Sučić i Suade Dilberović, bez obzira na izgovore i poluargumente, jeste ponavljanje nepravde koja se godinama dešava kada je u pitanju odnos politike Stranke demokratske akcije u Sarajevu prema njihovoj tragičnoj smrti. Nažalost, oni koji inicijative tako slijepo guraju bez sagledavanja konteksta i posljedica svog djelovanja, u suštini ne znaju šta su značile demonstracije za mir u Sarajevu i koja je civilizacijska veličina žrtve Suade Dilberović i Olge Sučić. Ovo nisu devedesete, nepravda ne može proći, pa nema veće uvrede za sjećanje na Suadu Dilberović od zaboravljanja žene koja je istog dana na istom mjestu izgubila svoj život braneći iste vrijednosti", istakao je za Klix.ba Denis Gratz, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Da je ovaj prijedlog nepravedan i pogrešan smatra i historičar Jasmin Medić, koji naglašava da ovakvim činom udaramo temelje nekim budućim generacijama da po istoj osnovi dijele i bosanskohercegovačke patriote.

"Mada izgleda bezazleno, ovakav potez će biti od koristi samo onima koji svojim destruktivnim djelovanjem kontinuirano rade na podjeli ove države i cementiraju podjelu bosanskohercegovačkog društva. Olga Sučić bila je žrtva iste one agresije u kojoj su najveće žrtve bili Bošnjaci. Od ovakvog razdvajanja žrtava agresije korist će imati samo oni koji su istrajni u svojim tvrdnjama da je ovdje bio građanski rat tri suprotstavljena naroda što je falsificiranje historijskih činjenica i ovakvim porukama se takvima ne smiju servirati argumenti. Bez obzira što Olga Sučić nije bila student Medicinskog fakulteta, moralan je gest ostati pri inicijativi da se centar nazove i po Suadi Dilberović i Olgi Sučić", zaključuje Medić.

Neminovno je da, ukoliko gradimo društvo pravednih, ne smijemo zanemariti nijednu žrtvu, a u odavanju počasti žrtvama nazivima određenih institucija nadležni moraju pravednije postupati.