Previše ili premalo
1

Koliko dana praznuju bh. građani, a koliko Hrvati, Slovenci, Austrijanci...

Piše: A. Džaferović
Foto: Almir Panjeta/Arhiv/Klix.ba
Foto: Almir Panjeta/Arhiv/Klix.ba
Tema o kojoj se posljednjih dana najviše govorilo u našoj zemlji je da li će se Dan državnosti, 25. novembar, koji je u nedjelju, praznovati u ponedjeljak.

Vlada FBiH u četvrtak je donijela odluku. Ponedjeljak je neradni dan, iako u federalnom Zakonu o praznicima stoji da se Dan državnosti slavi samo jedan dan i to na dan samog praznika.

Ova odluka izazvala je brojne polemike i pitanja da li je zemlji u kojoj ima pola miliona nezaposlenih, u kojoj privreda stagnira i u kojoj ima mnoštvo drugih problema, potreban još jedan neradni dan.

Austrija na vrhu liste

Neki se pitaju da li previše praznujemo, a da za to nemamo stvarnog razloga. Stoga smo istražili kakva je situacija u drugim evropskim zemljama i koliko njihovi uposlenici imaju neradnih dana zbog državnih praznika u toku jedne godine.

Na vrhu liste je Austrija, u kojoj uposlenici pored 25 dana godišnjeg odmora imaju i 13 neradnih dana za vrijeme državnih praznika. Šveđani praznuju dva dana manje, a na dan blagdana većina preduzeća radi do 12 sati.

Iako ekonomska kriza ne jenjava, Grčka se nalazi među zemljama s najviše slobodnih dana. Tako se uz 25 dana godišnjeg odmora Grci odmaraju i tokom 12 državnih praznika. Državnih praznika u Luksemburgu je 10. Zanimljivo je da je rad blagdanima u ovoj zemlji plaćen trostruko.

Francuzi imaju zagarantiranih 11 dana državnih praznika, a Finci jedan manje. Zanimljivo je da su Britanci pri dnu liste sa osam državnih praznika.

Ako se pitate gdje tu stoji Bosna i Hercegovina, precizan odgovor je veoma teško dati, jer ne postoji državni zakon o praznicima. Entiteti obilježavaju različite praznike i imaju različite neradne dane.

Četiri dana za vjerske praznike u BiH

U Federaciji BiH državni praznici su 1. i 2. januar (Nova godina), 1. mart - Dan nezavisnosti, 1. i 2. maj - Međunarodni praznik rada i 25. novembar - Dan državnosti BiH. Ako se tome pridodaju četiri dana za zadovoljavanje vjerskih i tradicijskih potreba, na koje svaki uposlenik ima pravo, s tim da su dva dana plaćena, a dva neplaćena, onda je to 10 neradnih dana godišnje u FBiH.

Slično je i u Republici Srpskoj gdje se ne radi za Novu godinu (1. i 2. januar), za Dan republike - 9. januar, a Vlada je ove godine odlučila da neće raditi ni 13. januara, na dan kada pravoslavci obilježavaju Novu godinu.

U ovom entitetu se, također, ne radi ni za Međunarodni praznik rada (1. i 2. maj), a slavi se i Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH - 21. novembra. U RS-u su, također, planirana po dva dana za vjerske praznike.

Kada su u pitanju zemlje okruženja, Slovenija je apsolutni rekorder sa 15 dana državnih praznika, Hrvatska ima jedan manje, dok je u Srbiji skromno propisano osam neradnih prazničnih dana godišnje.

Iako su neki spremni reći da u našem kalendaru nema previše praznika, jasno je da je njihov broj u rangu puno razvijenijih evropskih zemalja.