BiH
9

Koliko će u RS-u struja zaista poskupiti?

Piše: G. D.
Ukoliko Regulatorna komisija za energetiku prihvati zahtjeve preduzeća iz sistema Elektroprivrede RS, struja u RS-u poskupit će više nego što je najavljeno. Podsjećamo, najavljeno poskupljenje struje u RS trebalo bi iznositi 10 posto za domaćinstva, odnosno 19 posto za privredne subjekte. Ali, struja će biti još skuplja.

Razlog za to je PDV koji se obračunava na cijenu potrošnje električne energiije. Drugim riječima, ako u domaćinstvima struja poskupi najavljenih 9,1 posto, porodice će u ljetnoj tarifi, prema prosječnoj potrošnji, struju plaćati 44 marke. Na tu cijenu se potom obračunava 17 posto PDV-a, tako da će konačni račun biti 51 KM. Račun će biti još veći u zimskim mjesecima, kada je struja ionako "skuplja".

Predstavnici udruženja potrošača poručili su da nikakvo povećanje cijene struje ne dolazi u obzir, jer domaćinstva i privrednici to ne mogu da istrpe. Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić istakao je da ne postoji nijedan razlog za poskupljenje struje u RS.

"Argument vlasti u RS je uvijek isti - struja je kod nas jeftinija. Pa, i nafta je u Saudijskoj Arabiji najjeftinija, zato što je izvoze. Standard je takav da građani neće moći da plaćaju te račune, a privrednicima neće ostati ništa drugo nego da smanjuju plate radnicima ako zaista dođe do poskupljenja struje. Ko to želi", pita se Škrebić.