BiH
0

Količina padavina u maju prošle godine bila tri puta veća od prosjeka

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prosječne količine padavina za maj iznose od 70 do 100 mm u većini predjela, ali je tokom maja 2014. godine u mnogim mjestima palo više od 200 mm kiše, ponegdje je bilo čak i 300 mm, pokazao je meteorološki osvrt Hidrometeorološkog zavoda RS-a na prošlogodišnje majske poplave.

U pojedinim predjelima u maju 2014. količina padavina je bila tri puta veća od prosjeka, a većina majskih padavina je pala samo u 4-6 dana.

Obilne i česte padavine su počele u aprilu 2014. godine.

Naime, od 14. aprila do 4. maja kiša je padala gotovo svakog dana, ukupno 21 dan. Ciklon (polje niskog pritiska) se održavao u našem regionu i stalno se regenerirao usljed priliva vlažnog i uglavnom toplog zraka s jugozapada.

Tokom 3. i 4. maja bilo je obilnih padavina, pogotovo na sjeveru i te padavine su dovele do izlivanja pojedinih rijeka.

Od 5. je nakratko bilo suho, a 11. i 12. je ponovo padala kiša.

Sve ove padavine su dovele do toga da zemlja bude prezasićena vodom, a rijeke i podzemne vode su bile visoke prije početka jakih padavina 13.maja, precizira se u meteorološkom osvrtu na prošlogodišnje majske poplave.

Od 13. maja je jačao novi ciklon oko Italije i u Sredozemlju (đenovski zaliv). Kasnije je ovaj ciklon postao poznat pod imenom "Tamara“, a padavine koje je donio pokrenule su jake poplave 15.maja.

Naime, 13. maja uvečer je na jugu Bosne i Hercegovine, zatim i u centralnim i istočnim predjelima bilo vrlo obilnih padavina.

Ovaj ciklon je nastavio da jača i održavao se iznad našeg regiona i Srbije i narednih dana.

Na sjeveroistoku Evrope nalazio se vrlo jak i prostran anticiklon (polje visokog pritiska) koji je pravio "blokirajuću situaciju“ tj. nije dozvoljavao da se ciklon premješta ka jugoistoku, već da se tri dana održava u našem regionu.

Ciklon se regenerirao i tokom tri dana je bilo vrlo obilnih padavina, ponegdje je palo i više od 200 litara kiše.

Manje padavina je bilo samo na jugu i na krajnjem sjeverozapadu. Tek 17. maja je ciklon postepeno slabio, a kiša je polako prestajala da pada.

Od 13. do 17.maja najveća količina padavina bila je od zapada Republike Srpske i u regionu od Sokoca, preko Han-Pijeska do Bijeljine i Doboja.

Godinu dana poslije poplava 2014., koje su se javile u aprilu, maju, augustu i septembru, posljedice se i dalje osjećaju.

Međutim, najizraženije su bile majske poplave koje su uzrokovale katastrofalne štete u cijelom regionu.