{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kolegij SDA podržao dogovor iz Banja Luke

F
31.1.2009. u 18:39
0
103
Kolegij SDA podržao dogovor iz Banja Luke
0
Kolegij SDA podržao dogovor iz Banja Luke
Foto: Nezavisne
Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) danas je na sjednici podržao dogovor iz Banje Luke kao dio prudskog procesa 'koji već daje rezultate' kao što je budžet BiH, amandmani na Ustav za Brčko Distrikt, ali i vodi ka rješavanju pitanja državne imovine, kredita za povratak izbjeglih i raseljenih, popisa stanovništva, dvojnog državljanstva te otvara razgovore o ustavnoj reformi.
Iz SDA je saopćeno da ova stranka vidi četiri teritorijalne jedinice središnjeg nivoa vlasti kao multietničke i ekonomske regije formirane prema evropskim principima.

Analizirana je i ekonomsko-finansijska situacija u Federaciji BiH i kantonima, te je podržan Program mjera Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH. Zaključeno je da se učini sve kako bi se osigurao socijalni mir i puna prava penzionera i boračke populacije.

U cilju prevazilaženja teške finansijske situacije potrebno je izmijeniti Zakon o socijalnoj zaštiti, tako što će Federacija imati obavezu prema 90 posto i 100 posto neratnim invalidima.

Radi uvođenja većeg reda i usklađivanja plaća s ekonomsko-finansijskom situacijom, Kolegij SDA je zaključio da je potrebno ispitati mogućnost donošenja pojedinačnih zakona za svaku oblast javne potrošnje u FBiH, preispitati sve troškove i onemogućiti višestruko korištenje prava iz raznih oblasti - boračke, socijalne i druge zaštite, te analizirati i preispitati kolektivne ugovore.

Također, potrebno je iznaći dodatne izvore povećanja potencijala Razvojne banke radi podrške dostignutom ekonomskom razvoju te za nove investicije i zapošljavanja.

Kolegiju SDA su prisustvovali i nosioci izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji i kantonima iz reda SDA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: