Godišnja konferencija za medije
0

Koldžo zadovoljan brojem realiziranih projekta u 2011. godini

FENA
Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo kazao je danas na novogodišnjem druženju s novinarima da je zadovoljan brojem realiziranih projekata, koji će u budućnosti biti od koristi stanovnicima ove općine, iako je ovu godinu obilježila teška ekonomsko-finansijska situacija u BiH.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Naglasio je da ovu općinu nisu omeli finansijski nedostaci u realizaciji ciljeva koji su postavljeni u strategiji razvoja općine, a posebno u realizaciji kapitalnih investicija. Finansijske teškoće s kojima se susreću svi nivoi vlasti u BiH dovele su međutim i do puno štednje i racionalizacije raspoloživih sredstava i u ovoj općini. Govoreći o brojnim projektima čija je realizacija bila prioritet, načelnik je kao kapitalni projekt izdvojio izgradnju sportske dvorane, posebno ističući da je zaključno s ovom godinom osigurano 66 posto sredstava za ovu investiciju, a u 2012. godini planiran je završetak građevinskih radova.

Također, jedan od kapitalnih projekata u ovoj godini bio je izgradnja ambulante i mjesne zajednice u naselju Velešići. Stanovnici Velešića dugo godina imali su problem s ambulantom u tom dijelu grada koja je do ove godine radila u veoma neuvjetnim prostorijama.

U ovoj godini završena je rekonstrukcija Međunarodnog centra za djecu i omladinu kao i izgradnja Centra za zdravo starenje i njegovo stavljanje u funkciju. Izgradnja Centra za zdravo starenje, kazao je načelnik, je možda i najvažniji projekt jer je prvi takve vrste u BiH.

U 2011. završena je i izgradnja saobraćajnice u ulici Nedima Filipovića/ IV i V transverzala/, izvršena sanacija oštećenih pješačkih staza i trotoara te obnavljanje dotrajalih kolovoza, a u ovoj godini izgrađen je i stambenih objekt u ulici Zagrebačka broj 5.

Načelnik Koldžo naglasio je danas da bi u sljedećoj godini trebala biti završena kompletna rekonstrukcija javne rasvjete, jer je u proteklih pet godina u ovu oblast uloženo više od 1,5 miliona KM. Istaknuo je i pomoć projektima nevladinom sektoru kao i izdvajanje sredstva za djecu bez roditeljskog staranja.

Najavio je Koldžo da će se u 2012. godini nastojati započeti rekonstrukcija objekta "Boško Buha", koji je trebao biti realiziran u ovoj godini, ali je zbog nedostatka sredstava prolongiran za iduću godinu.

Općinska uprava radit će u narednoj godini i na sanaciji najznačajnijih klizišta, sanaciji Spomen-parka "Vraca" kao i na sanaciji devastiranih skloništa, ali i na postavljenju videonadzora na javnim površinama.