Rekapitulacija protekle tri godine
0

FOTO / Hadžibajrić: Za projekte u Starom Gradu blizu 23 miliona KM

Piše: N. Jamaković
Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić istakao je na konferenciji za novinare neke od najznačajnijih projekata koji su u ovoj općini rađeni u protekle tri godine, otkad je on načelnik.
Detalj s prezentacije (Foto: Općina Stari Grad)
Detalj s prezentacije (Foto: Općina Stari Grad)
Hadžibajrić je organizirao videoprezentaciju brojnih projekata urađenih u protekle tri godine, među kojima su najzastupljeniji infrastrukturni, sanacija i asfaltiranje ulica, sanacija i rekonstrukcija kanalizacione i elektromreže, izgradnja potpornih zidova (koji su predstavljali veliki problem u padinskim dijelovima grada) te obnova krovova i fasada, javna rasvjeta i izgradnja i rekonstrukcija objekata.

Naglasak je stavljen na kapitalne projekte Općine: Kvadrant XII, put na Obhodži, rekonstrukcija i sanacija ulica Bravadžiluk, Mali bravadžiluk i Oprkanj, At mejdan i Bakr-babina džamija, OŠ Sedrenik, OŠ Vrhbosna, stambena zgrada na Brusuljama, NA-MA i druge objekte, kao i saradnju i bratimljenje Općine s općinama u Turskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Albaniji i drugim zemljama.

U 2009. investiciona ulaganja u projekte iznosila su 4,5 miliona KM, od čega je Općina izdvojila 2,8 miliona KM. Od značajnijih projekata u 2009. valja izdvojiti izgradnju novog objekta za šest romskih porodica. Godinu kasnije uloženo je oko 4,1 milion KM, od čega općinskih 3,8 miliona KM, a projekti su se, između ostalog, proširili na sanaciju klizišta, skloništa i uklanjanje ruševnih objekata, na sanaciju školskih objekata i igrališta, rekonstrukciju vjerskih objekata, uređenje prostora oko romskog naselja Mošćanica te oblast privrede.

U toku ove godine uloženo je nešto više od 14,1 milion KM, od čega 9,8 miliona KM iz budžeta Općine. Najviše je izdvojeno za izgradnju objekata svih namjena (5,6 miliona KM) te za sanaciju i rekonstrukciju ulica, uređenje trgova i izgradnju mostova (2,2 miliona KM), a 250.000 KM je dato za objekte od kulturno-historijskog značaja.

Detalj s prezentacije (Foto: Općina Stari Grad)
Detalj s prezentacije (Foto: Općina Stari Grad)
Riješeno je i pitanje bazena na Bendbaši i to tako što su oni dodijeljeni Javnom preduzeću Olimpijski bazen Otoka te u Općini očekuju da će nakon trogodišnje pauze na ovom prostoru ponovo biti kupalište i prostor za rekreaciju. Od značajnijih projekata u toku 2011. izgrađene su kuće za pet povratničkih porodica srpske nacionalnosti, a završen je i projekt obnove kuća za interno raseljene osobe u Starom Gradu. Ukupno je u 2011. riješeno stambeno pitanje za 18 povratničkih porodica, a izgrađen je i objekt na Brusuljama za devet interno raseljenih porodica s područja Starog Grada.

Hadžibajrić je zahvalio saradnicima i Općinskom vijeću i najavio da će u 2012. godini krenuti sa četiri važna infrastrukturna projekta koja je obećao, među kojima su ulica Strošići, Hajder-paše Šerifovića i druge. Najvažnije je, kaže Hadžibajrić, da Općina nema puno zahtjeva od mjesnih zajednica, što je pokazatelj da je urađeno i ispoštovano sve što je traženo. "Sada bismo se trebali malo okrenuti sebi i u narednoj godini pronaći način za zapošljavanje ljudi, naročito omladine. Iako je i dosad najmanje 200 ljudi dobilo posao putem Općine, jer ako se uzme u obzir da smo gotovo 50 objekata stavili u funkciju, to je iziskivalo upošljavanje ljudi", naglasio je Hadžibajrić.