Apel načelnika
40

Koldžo: Povećati broj dezinfekcionih tunela na području općine Novo Sarajevo

FENA
Načelnik Općine Novo Sarajevo i komadant Štaba civilne zaštite ove općine Nedžad Koldžo upoznao je javnost sa nizom mjera i aktivnosti koje je ta općina poduzela od kada je proglašeno stanje prirodno nesreće u Kantonu Sarajevo.

Općina Novo Sarajevo je najgušće naseljen prostor u Bosni i Hercegovini što je čini izrazito podložnom za širenje epidemije koronavirusa. Općina i njen štab su od 13. marta sve svoje aktivnosti i mjere usmjerili u prevenciju i suzbijanje širenja ove epidemije, navodi se u saopćenju te općine.

Skup mjera koje provode podijelili su u četiri osnovne grupe. Prva je bila formiranje kriznog štaba te poduzimanja svih mjera kako u zgradi općine ne bi došlo do pojave i širenja virusa. Kao drugu mjeru ističe uspješnu zaštitu Doma zdravlja Novo Sarajevo koji nosi veliki teret u zdravstvenoj zaštiti te općine i sa kojom ističu posebno dobru saradnju. Zaštita sugrađana i javnih prostora je treća mjera koja se kontinuirano provodi u toj općini. Četvrta mjera je zaštita privrede. U fazi je planiranje rebalansa općinskog budžeta i donošenje što prije mogućih ekonomskih mjera na suzbijanju posljedica epidemije na privredu u ovoj općini i očuvanju radnih mjesta. Općina je umanjila zakupnine za poslovne prostore za 50 posto za mart, a za april i dok se ne donese odgovarajuća odluka neće se naplaćivati zakupnine. Ta će se odluka donijeti na nivou Kantona.

Redovno se provodi dezinfekcija prostora općine, mjerenje temperature i dezinfekcija ruku svih koji ulaze u općinu. Pojačani su odvoz smeća, higijena javnih zelenih površina. Uz pomoć javnih kantonalnih komunalnih preduzeća, pojačano je mašinsko i ručno čišćenje javnih površina.

  • Kao prva općina u BiH proveli smo potpunu dezinfekciju svih javnih površina, te smo predvidjeli još nekoliko ciklusa ove aktivnosti tako da već početkom naredne sedmice počinje drugi krug čišćenja svih saobraćajnica, trotoara, parkova, trgova - rekao je Koldžo.

Prvi dezinfekcioni tunel postavljen je pred Domom zdravlja Novo Sarajevo prije nekoliko dana. Takođe, pred ovu ustanovu je postavljena je i kontejnerska ambulanta kako bi se nesmetano obavljao trijažni proces i onemogućio ulazak zaraženih pacijenata u Dom zdravlja.

U okviru poduzetih mjera je podrška i opremanje pripadnika vatrogasnog društva zaštitnim maskama i specijalnim naočalama, koji svakodnevno čiste ulice.

Na ulazu na Vilsonovo šetalište u petak je postavljen još jedan dezinfekcioni tunel jer i pored apela o nekretanju kao mjeri protiv širenja epiemije, određeni broj građana izlazi u šetnju na Vilsonovo šetalište, bez zaštitne opreme i nepoštujući propisani socijalnu distancu.

  • Vjerovatno ćemo i povećati broj ovakvih tunela kako bi na što više mjesta omogućili našim sugrađanima ovaj savremeni sistem dezinfekcije. Danas jedan takav tunel postavlja kod općine Novo Sarajevo - istakao je Koldžo.

Među mjerama pomoći stanovništu općina je obezbijedila 2.250 paketa za najugroženije porodice, za penzionere kojima je onemogućeno kretanje, a sve prema spiskovima koje su dostavili Udruženje penzionera i Centar za socijalni rad.

  • Naše ekipe su i danas na terenu i dijele te pakete, 1.750 paketa su prehrambeni paketi, i oko 500 higijenskih paketa namijenjenih porodiljama koje imamo u evidencijama - istakao je Koldžo te pozvao ugrožene penzionere kojih nema na spiskovima, a kojima je ova pomoć potrebna, da se prijave u općinu.

Uz pomoć volontera Centra za zdravo starenje penzionerima koji su proteklih dana bili u redovima radi podizanja svojih penzija podijeljeno je oko 2.000 zaštitnih maski.

Po riječima Koldže, u petak je potpisan sporazum sa PIO/MIO i Udruženjem penzionera Novo Sarajevo o realizaciji granta kao vida pomoći penzionerima u iznosu od 200.000 KM. To je višegodišnja aktivnost ove općine sa ciljem pružanja pomoći najugroženijim penzionerima. Na tim spiskovima ima oko 4.000 osoba, prema evidenciji Udruženja penionera, koji će tu pomoć dobiti uz penzije u maju mjesecu.

U proteklom periodu u ovoj općini je koronavirusom zaraženo sedam osoba, dvije osobe su izliječene i zabilježen je jedan smrtni slučaj. Trenutno se u izolaciji nalazi 56 građana te općine.