Lider Naše stranke
1k

Kojović za Klix.ba: Obećao sam da ćemo za četiri godine praviti vlast bez SDA i HDZ-a

Piše: A. D.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Nakon što je jučer na Kongresu ubjedljivom većinom izglasan za predsjednika Naše stranke i u naredne četiri godine, Predrag Kojović u intervjuu za Klix.ba govorio je o tome kako će opravdati povjerenje članova Kongresa ali i stranke u cjelini.

"Prije svega, mislim da je Kongres, i po generalnoj pozitivnoj atmosferi u kojoj je protekao, ali i po onome što je rečeno i usvojeno, potvrdio da je Naša stranka drugačija i čvrsto opredjeljena da svoje djelovanje i jačanje nastavi istim, pa i jačim intenzitetom ne odstupajući niti za milimetar od svojih principa i vizije građanske, multietničke, evropske Bosne i Hercegovine. Veliku su nam čast učinili eminentni gosti među kojima moram posebno izdvojiti gospodina Van Balena, Catherine Isaksson i naše kolege iz evropskih liberalnih partija ali i regiona. To je zaista bio Kongres jedne progresivne evropske partije", kazao nam je Kojović.

Navodi da mu ogromno povjerenje koje je dobio od delegata prija i čini ga sretnim, ali se te emocije ne mogu odvojiti od osjećaja ogromne odgovornosti koju je preuzeo za naredne četiri godine.

"Kao što sam na prošlom Kongresu rječnikom koji je možda isuviše tih i suzdržan za ovo vrijeme bombastičnih izjava obećao da ćemo Našu stranku dovesti u poziciju da se bez našeg glasa više ni jedna odluka važna za BiH ne može donijeti tako sam i na ovom izrekao neke ideje i planove koje će realizovati. Obećao sam delegatima i članovima Naše stranke da će na sljedećem Kongresu pored njih sjediti naši delegati iz Banje Luke, Prijedora, Širokog Brijega, Čapljine, Brčkog, Bijeljine, Višegrada i mnogih drugih bosanskohercegovačkih gradova i da ćemo za četiri godine vlast u federaciji napraviti bez SDA i HDZ-a i tražiti na državnom nivou partnera iz RS-a koji je spreman da radi s nama na reformama koja će od BiH napraviti funkcionalnu, evropsku, demokratiju posvećenu miru, borbi protiv kriminala i fokusirana na porast životnog standarda svih građana BiH. Ovako ambiciozan plan i povjerenje koje sam dobio da ga sprovedem znači da i ja i moji saradnici već u ponedjeljak moramo početi neumorno raditi jer ovo možemo ostvariti samo ako svi, a pri tome zaista mislim na svakog našeg člana i simpatizera, budemo mudri i radimo još i više i bolje nego do sada. A mi to možemo, jer smo to pokazali u ovom prethodnom periodu", potcrtao je Kojović.

Kakvo je trenutno, iz vaše perspektive, političko stanje u BiH i gdje je Naša stranka?

U političkom smislu, BiH je, uz izuzetak Kantona Sarajevo, tamo gdje se vrti već 20 i nešto godina. Nacionalne stranke poput spojenih posuda jedna drugoj obezbjeđuju glasače koji glasaju po etničkom osnovu, prave se koalicije čiji program počinje i završava podjelom fotelja i poslovnih zona kontrole, a svaki pokušaj principijelne politike i stvarnog rješavanja problema građana i države se podriva podizanjem međuetničkih tenzija i patriotskim lupanjem šake o stol. Srećom, a to rezultati Naše stranke nedvosmisleno pokazuju, sve je više građana koji shvataju o čemu se zapravo radi i imaju hrabrosti i mudrosti da izađu na izbore i kažu, dosta vas je bilo.

Naša stranka će nastaviti svoje širenje i jačanje, ali i unutarstranačko ideološko profiliranje i podizanje kvaliteta svoje organizacije. U našem fokusu će, ja se nadam, biti jačanje i ukrupnjavanje Bh. bloka. Kroz dosadašnji proces stvaranja Bh. bloka izgradili smo čvrste, iskrene, odnose, sa SDP-om i to je vrlo važno jer je to jezgro Bh. bloka koji će okupiti još mnoge političke subjekte, nevladine organizacije i pojedince iz cijele zemlje. To je sjeme iz kojeg će izrasti jedna nova, bolja, evropska, Bosna i Hercegovina. Tu je i to je Naša stranka, to je naša misija u narednom periodu.

Pravni ekspert Nedim Ademović je u nedavnom intervjuu za Klix.ba ocijenio da se Naša stranka i SDP najviše napadaju. Vaš stav?

Kad vidim ko nas i kako napada samo sam još uvjeren da smo na pravom putu. Partije poput SDA, HDZ i SNSD su u fiktivnom sukobu koji im donosi političku korist i pitanje je da li bi ijedna postojala bez druge dvije. Njihove vizije su slične - BiH podjeljena na etnički monolitne teritorije u kojima vladaju oni, nacionalne stranke. Mi u potpunosti shvatamo i prihvatamo važnost etničkog i vjerskog identiteta, podržavamo evropske, pa i svjetske, standarde u zaštiti kolektivnih prava, ali mi BiH prije svega vidimo kao državu ravnopravnih građana i naroda, ustavno uređenu na građanskom principu poput drugih funkcionalnih demokratija u Evropi.

Onima koji nas napadaju je jasno da u takvoj BiH oni ne bi bez drastičnih ličnih i političkih sankcija mogli raditi ovo što rade već 20 i nešto godina. Dakle, napadi nacionalista i kriminalnih organizacija na nas su zapravo sasvim razumljivi - naša bi pobjeda značila njihov kraj u političkom, a samim tim i finansijskom smislu. Veliko je intelektualno zadovoljstvo i politička satisfakcija da i tako eminentan ustavni ekspert kakav je gospodin Ademović isto tako misli.

Kakvim cijenite pojavu Socijaldemokratskog pokreta na sceni? Neki kažu da će to dodatno oslabiti ljevicu. SDP je jučer isključio osam istaknutih imena iz stranke.

Iskreno, toliko je konfuzije u izjavama učesnika tog skupa održanog u hotelu Evropa da je teško shvatiti šta je bio motiv i cilj tog skupa. Možda ćemo u narednom peridou više znati.

Bez želje da ulazim u unutarstranačka događanja u SDP-u…Razumijem njihovu želju da nastave raditi na jačanju svoje partije. Nekad stranka jača pridruživanjem novih ljudi a nekad na način na koji je jučer uradio SDP.

A šta mislite o ulasku SBB-a i DF-a u vlast sa SDA?

To je njihova odluka, koju su donijeli partijski organi i nema razloga da to komentarišem. Vrlo je važno da su obje stranke pouzdan i dobar partner u Vladi Kantona Sarajevo. Bitno nam je da tako i ostane jer mislim da Vlada KS iz dana u dan počinje da prezentuje građanima nešto što nisu imali prilike vidjeti do sada - vlast koja radi u interesu građana.