Diplomatski čin
1.4k

Kojović uputio pismo Ambasadi Srbije u BiH: Javno se ogradite od morbidnog nastupa Radete

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović uputio je jutros otvoreno pismo Ambasadi Republike Srbije u Bosni u Hercegovini – na ime otpravnika poslova Damira Kovačevića, saopćeno je iz Naše stranke.

Kojovićevo pismo prenosimo u cjelosti:

"Potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Vjerica Radeta na svom Twitter profilu ismijavala je, na izuzetno morbidan način, smrt gospođe Hatidže Mehmedović, jednog od najprepoznatljivijih lica koja nas podsjećaju na genocid u Srebrenici, ali istovremeno i na važnost oprosta i međuetničkog pomirenja u Bosni i Hercegovini i u regiji.

S obzirom da se radi o osobi koja obavlja izuzetno važnu funkciju u državnom sistemu Republike Srbije i da je njena izjava pogodila ne samo Bošnjake nego i sve nas građane BiH, smatram neophodnim da Vam se obratim ovim dopisom i zatražim od Vas, kao diplomatskog predstavnika Srbije u BiH da se javno ogradite od stava potpredsjednice Vaše Narodne skupštine.

Želim vjerovati da predstavljate Republiku Srbiju koja želi izgradnju dobrosusjedskih odnosa sa BiH i koja ne vrijeđa i ponižava njene građane sramotnim i morbidnim izjavama o najvećem ratnom zločinu i najvećoj tragediji u BiH i Evropi koja se dogodila nakon Drugog svjetskog rata. Srebrenica je ujedno i najveća trauma cijelog jednog bh. naroda, bošnjačkog, ali, u to nemojte imati nimalo sumnje, i svih nas građana BiH koji težimo ka uspostavi i vladavini evropskih civilizacijskih vrijednosti i u BiH i u cijeloj regiji. Ideologija kojoj pripada Vjerica Radeta je trajno nastojala uništiti te i takve vrijednosti u ratu provodeći, a danas ismijavajući ratni zločin genocida i vrijeđajući žrtve.

Uvažena gospodo, ne želim vjerovati da je stav Vjerice Radeta stav službene Republike Srbije i pozivam Vas da to javno i pokažete.

Za unaprijeđenje odnosa naše dvije države prisustvo diplomatskih predstavnika na teritoriji BiH i Srbije je krucijalno ukoliko želimo prevazići tragičnu prošlost i graditi bolju budućnost za građane i BiH i Srbije, ali se ta saglasnost o prisustvu i sarajevska dobrodošlica ne može i neće produžiti ukoliko reakcije diplomatskih predstavnika na ovakve civilizacijski nedopustive izjave izostanu.