Razgovor za Klix.ba
807

Kojović: SDA sa partnerima je sazvala skup, a ne sjednicu, prekršili su Ustav i sve ostalo

A. D.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Lider Naše stranke Predrag Kojović današnju sjednicu Skupštine KS na kojoj je smijenjen Elmedin Konaković (NiP) a na funkciju predsjedavajućeg imenovan Mirza Čelik (SDA) u razgovoru za Klix.ba nazvao je pravno neosnovanim skupom.
"Mislim da je pravno neosnovano današnji skup koji je održan u sali u kojoj se inače održava Skupština KS nazvati sjednicom. Sjednica je zvanična, zakonita aktivnost. Ovo što smo danas gledali to nije", kazao je Kojović.

On navodi da je, s druge strane, svjestan da građanima sve što se događa posljednjih dana i što se danas događalo izgleda kao neko birokratsko-političko nadmudrivanje između dvije strane.

"Uvjeravam ih da se ne radi o tome. Radi se o vrlo grubom, vitalnom, kršenju Ustava KS i Poslovnika, koji je takođe pravni akt sa ustavnom snagom. To šta je SDA sa svojim partnerima uradila danas je u praktičnom smislu i važan dio odgovora na pitanje zasto BiH, više od dvadeset godina od agresije, nema snažne državne instittucije, zašto niko više ne vjeruje u pravosudni sistem i zašto se građanima vladavina zakona, ili kako se kolokvijalno kaže, pravna država čini kao nedostižan princip za sadašnju vladajuću garnituru. Pojava jedne progresivne, transparentne, moderne, kantonalne Vlade, koja je demonstrirala da je apsolutno opredjeljena poštivanju zakona i borbi protiv korupcije je slučaj koji je, očigledno, zabrinuo lidere jer je doveo u opasnost višedecenijski koncept na kojem zasnivaju svoju vlast. Sve, pa i državne odluke su očigledno bile podredjene, rušenju Vlade KS i takođe, čini se da nije bilo cijene koju SDA i partneri nisu bili spremni platiti", naglasio je Kojović.

Zamolili smo ga za komentar na činjenicu da smjena Vlade KS ipak nije bila na dnevnom redu.

"Do smjene Fortine vlade, u skladu sa Ustavom i Poslovnikom, može najranije doći na sjednici koja je zakazana za 16. januar. Zašto ova grupa danas, kada su već prekršili toliko ustavnih i poslovničkih normi, nisu uradili i tu nezakonitu radnju, morate pitati njih. Privatno, jedan dio nove većine je svjestan nezakonitosti i političke apsurdnosti današnjeg dana. Onima koji nisu predlažem da sjednu večeras i barem jednom pročitaju Ustav KS i Poslovnik. Naravno, sumnjam da će poslušati jer iz dosadašnjeg političkog iskustva odlično znam da je nemoguće probuditi nekoga ko se pravi da spava", poručio je Kojović.

Kaže da će se četvorka u narednom periodu ponašati kao i do sada, u skladu sa Ustavom i zakonom.

"Mi želimo sjednicu o povjerenju Vladi. Mi želimo da se ona dogodi čim prije je to moguće izvesti u skladu sa Poslovnikom. Ta sjednica je zakazana za 16. januara 2020. Ako 18 zastupnika u Skupštini KS tada odluči da ne želi ovu nego Vladu koju će voditi SDA mi ćemo to ne samo poštovati nego i učiniti sve da se to dogodi što prije", zaključio je Kojović.