Opozicioni stav
509

Kojović: Ovo je jedinstvena situacija u svijetu da vladajuća koalicija blokira izbor vlasti

A. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović prokomentirao je u razgovoru za Klix.ba današnja dešavanja u Predsjedništvu te situaciju u vezi sa slanjem Godišnjeg nacionalnog programa (ANP).

Kojović kaže da je demokratija koncept čija je osnovna funkcija mirna promjena vlasti. Dodaje da je upravo to ono što učesnici vladajući koalicije nisu u stanju učiniti već 10 mjeseci.

"Ne mogu tvrditi, ali vjerujem da je ovo unikatna politička situacija u svijetu da upravo vladajuća koalicija blokira rad zakonodavnih tijela u kojima ima ubjedljivu većinu i blokira izbor izvršne vlasti. Mi se uvijek nadamo da će se oni koji izazivaju krize odjednom osvjestiti, shvatiti da je to što rade loše po građane koje navodno predstavljaju i da će u nekom lucidnom trenutku donijeti razumnu odluku. To se ni danas, kao ni mnogo puta prije, nije dogodilo", kaže Kojović.

Ističe da je za njega frapantno i šokantno, da predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić, na sjednicu dođe sa prijedlogom, sa konkretnim rješenjem za izlazak iz krize - bez ozbira o kakvom se prijedlogu radi - i da se o tome uopšte ne raspravlja.

"Dakle članovi Predsjedništva se nisu udostojili niti da prodiskutuju prijedlog koji je ponudio predsjedavajući, a kamoli da ponude svoja. Iskreno, to meni govori mnogo više od svih izjava i komentara koja sam čuo nakon sastanka", rekao je Kojović.

Upitali smo ga kako komentira prvobitno jedinstvo Dodika, Čovića i Izetbegovića o sadržaju sporazumu u svjetlu prateće zabrinutosti ključnih NATO saveznika.

"Iako je sporazum napisan jednostavnim, kolokvijalnim, jezikom samo par sati nakon potpisivanja bilo je jasno da se tri potpisnika ne slažu oko toga šta na papiru koji su potpisali zapravo piše.Samo ću podsjetiti na to da smo mi vodili pregovore o formiranju Vlade Kantona Sarajevo i potpisali sporazum koji sadrži preko 300 odredbi i u kojem je učestvovalo šest partija i, koliko ja znam, svi smo razumjeli i razumijemo ono što smo potpisali. Ali da se vratim na pitanje…Nama je slanje ANP i članstvo u NATO savezu neophodno upravo zbog činjenice da smo prije 25 godina napadnuti od susjednih zemalja i zbog Dodikove poslijeratne secesionističke retorike. Zato nam je NATO važan i zato sam i ja zabrinut jer nam sada upravo Dodik uskraćuje NATO zaštitu", naglasio je on.

Kako uopće riješiti ovaj gvordijev čvor, upitali smo Kojovića, te da li on ima rješenje.

"Naravno da postoje rješenja. Kao i svako rješenje i ovo zahtijeva da na sastanak ne dođete samo sa maksimalističkim stavom nego i sa kompromisnom pozicijom, sa prijedlogom rješenja. Koliko sam shvatio jedino gospodin Komšić došao na sastanak s konstruktivnom namjerom. Šta je poenta sastanka ako su maksimalističke pozicije nepomirljive i ako se ne mislite dogovoriti? Gospodin Dodik je na sastanak došao s namjerom da se ne dogovori jer je njegov primarni interes da pokaže da BiH ne funkcioniše. To je licemjerna, kabadahijska, pozicija i ne zaslužuje da se zove politikom", podvukao je Kojović.

Kaže da duboko, iskreno vjeruje i zna da Bosna i Hercegovina može bolje, da njeni građani zaslužuju puno bolje od onoga što dobivaju od svojih političkih predstavnika.

"Nemam nimalo sumnje da smo pametni, vrijedni i talentovani ljudi koji su, ako im se da prilika, u stanju obezbjediti sebi i porodicama dostojanstven i sretan život i izgraditi državu na koju ćemo biti ponosni. Ali isto tako je jasno da između toga kako živimo danas i kvaliteta života koji zaslužujemo i mođemo imati stoje, poput barikade, sadašnje političke elite.

Mi nakon 20 godina ove agonije ne možemo više čekati da ove iste političke elite postanu pametnije za 5 dana, šest mjeseci ili nekad u dalekoj budućnosti - mi se samo možemo nadati da će građani, glasači, postati pametniji već na sljedećim izborima", naglašava Kojović.

Budući da je Zlatko Lagumdžija je u intervjuu za naš portal rekao da Dodik iole ima opoziciju, dok je Čović ali Izetbegovoć nemaju Kojovića smo upitali kako na to gleda budući da se radi očito o stavu koji ide na račun Naše stranke i SDP-a

"Takva tvrdnja ne korenspondira sa realnošću u kojoj ja živim", odgovorio je on.