Amber alert
110

Kojović ogorčen potezom HDZ-a i SNSD-a: Ostavljam vas da živite sa svojom savješću

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta BiH nije izglasao uvođenje u upotrebu javnog sistema obavještavanja o nestanku djece "Amber alert" na teritoriji BiH.

Entitetske većine nije bilo za poslaničku inicijativu Predraga Kojovića, Sabine Ćudić i Aide Baručije kojom traže da Vijeće ministara i nadležno Ministarstvo sigurnosti budu zaduženi da, u roku od 60 dana od usvajanja ove inicijative, omoguće uvođenje u upotrebu javnog sistema obavještavanja o nestanku djece "Amber alert" na teritoriji BiH.

Svoju ogorčenost ovakvim potezom zastupnika iz HDZ-a i SNSD-a na sjednici je iznio i predlagač Predrag Kojović iz Naše stranke.

"Ostavljam vas iz HDZ-a i SNSD-a da živite sa svojom savješću jer ste oborili jednostavno, ljudsko rješenje kojim se javnost aktivira kada jedno dijete nestane ili je kidnapovano. Očigledno je neophodno da vam lider stranke kaže da je potreban Amber alert i to je poražavajuće", naveo je Kojović.

On je kazao da je bio veoma iznenađen kada je na zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost, jedna tako korisna, benigna i etnički i entitetski neutralna inicijativa kao što je Amber alert koja se bavi obavještavanjem javnosti da je neko dijete nestalo, izgubljeno ili kidnapovano oborena prevashodno od strane HDZ-a.

"Od argumenata koje sam čuo, sram me iznijeti pred ovim domom. Jedan delegat HDZ-a kaže da bi glasao ukoliko bi se umjesto riječi zadužuje se Vijeće ministara stavilo da se ono moli ili sugeriše. Drugi argument je bio da poslanici koji čine parlamentarnu većinu imaju svoje ministre u Vijeću ministara predlažu ovakve inicijative", naveo je Kojović.

On je dalje naveo i da je doživio prije toga da SNSD na sličnoj komisiji u Domu naroda obori inicijativu kojom bi se majkama koje rade u državnim institucijama omogućilo ono što imaju majke u entitetskim institucijama, a to je da ako majka ima dvoje ili više djece, imaju pravo da radi pola radnog vremena još godinu dana.

"Meni i mom klubu ovo će biti lekcija za ubuduće kako da se ponašamo prema vašim inicijativama koje nisu dogovorene na nivou političkih lidera", zaključio je.