Predsjednik Naše stranke
356

Kojović: Nikome nije do povećanja broja pušaka već do poboljšanja životnog standarda

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Uspostavljanje rezervnog sastava policije RS opravdano izaziva zabrinutost građana, smatra predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

"Ako se posmatra u kontekstu konstantnih separatističkih izjava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika te odnosa srbijanske vlasti prema BiH za koji se ne može reći da je dobronamjeran, onda je sumnja da će taj rezervni sastav biti upotrebljen za antidržavne ciljeve opravdana", rekao je Kojović.

On povod za formiranje ovog sastava također smatra problematičnim.

"Povod za formiranje rezervnog sastava policije jednog entiteta ne može biti situacija s migrantima. Migrantska situacija je problem cijele države i s njim se trebaju suočavati državni, a ne entitetski organi. Pa zamislite sad da rezervni sastav policije formira Unsko-sanski kanton koji ima najveći priliv migranata, ko bi to dozvolio? Dakle, ako zaista u RS-u misle da će se tako izboriti s problemom priliva migranata, onda to govori o njihovom neprofesionalizmu i trošenju budžetskog novca na unaprijed propalu stvar. Teško je povjerovati da iza priče o formiranju rezervnog sastava ne stoji nešto puno opasnije", kazao je Kojović.

No, unatoč tome, Kojović smatra da ne treba dizati paniku: "Budžetska sredstva za taj rezervni sastav trebala bi biti odobrena sljedeće godine. Ukupan sastav trebao bi brojati 1000 ljudi, a njegovo formiranje bi trebalo ići postepeno. Imamo vremena da utječemo da se ovaj proces zaustavi. Nadležni državni organi, progresivne političke snage, međunarodna zajednica, svi mi svim sredstvima moramo uticati da do formiranja tog rezervnog sastava ne dođe. Vjerujem da ovo uznemirava i dobar dio građana u RS. Nikome nije do povećanja broja puščanih cijevi već do poboljšanja životnog standarda građana".