Nema implementacije
330

Kojović: Naša borba za Sejdić - Finci presudu neće stati

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Evropski sud za ljudska prava u Strasburgu 22. decembra 2009. presudio je u korist Derve Sejdića i Jakoba Fincija nalažući Bosni i Hercegovini da omogući pripadnicima manjina da se kandidiraju za Predsjedništvo i Dom naroda Parlamenta BiH. Devet godina kasnije, presuda nije provedena, a nije promijenjen ni Izborni zakon kako bi se ukinula diskriminacija.

Tim povodom, predsjednik Naše stranke Predrag Kojović kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da je ta stranka, još 2013. godine u Kantonu Sarajevo uspjela implementirati presudu Sejdić – Finci, te zahvaljujući tome u rukovodstvu Skupštine danas ima i predstavnike iz ustavne kategorije Ostalih.

"Naša borba za Sejdić - Finci presudu neće stati dok god se u potpunosti ne implementira ova presuda", kazao je Kojović.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH i jednog od apelanata Jakob Finci ne čudi to što se bh. vlasti već godinama ne žele pozabaviti tim pitanjem.

"Odlučujući po tužbama Derve Sejdića i Jakoba Fincija, Evropski sud za ljudska prava u Strasburgu 2009. godine naložio je Bosni i Hercegovini da omogući i pripadnicima nacionalnih manjina da se kandidiraju za Predsjedništvo i državni Dom naroda. No, devet godina kasnije ova presuda i dalje nije implementirana, a nije promijenjen ni Izborni zakon BiH kako bi se ukinula diskriminacija", upozorio je Finci.

Istakao je da je očito da "kod nas niko ne smatra da treba izvršavati presude - kako domaćih, tako ni međunarodnih sudova".

"Imamo i presudu Ustavnog suda BiH iz 2002. o konstitutivnosti naroda, koja još uvijek u nekoliko kantona nije izvršena. I zašto se onda čuditi da presuda Evropskog suda za ljudska prava iz 2009. čeka devet godina na izvršenje, a vjerovatno će čekati i još neko vrijeme", reako je Finci.

Dodao je kako se niko ne osjeća obaveznim, te da svako smatra da to neko drugi treba uraditi.

"Međutim, ovo ne može uraditi niko drugi osim nas samih, odnosno našeg Parlamenta, za koji smo glasali prije nepuna dva mjeseca", istakao je Finci.

Za razliku od Derve Sejdića, Finci je uvjeren da će, ako bh. političari stvarno žele da BiH uđe u EU, "a građani ove zemlje to sigurno žele, u konačnici morati implementirati tu presudu".

"Bez ravnopravnosti svih građana mi jednostavno ne ispunjavamo uslove da postanemo članicom EU. A nećemo to ni postati sve dok smo zemlja koja je u svom Ustavu zapisala da ne poštuje osnovna ljudska prava i da građane čini neravnopravnim, i to ne samo pripadnike nacionalnih manjina, već i konstitutivnih naroda koji ne žive na pravom dijelu njene teritorije", poručio je Sejdić.

Sejdić i Finci su dodali da su i konstitutivni narodi diskriminirani jer se Hrvati i Bošnjaci iz Republike Srpske, ali i Srbi iz Federacije BiH ne mogu kandidirati za člana Predsjedništva BiH.

Finci je, kako kaže Sejdić, puno optimističniji od njega, jer smatra da se radi o ispravci koja je vrlo jednostavna - treba promijeniti dvije rečenice u Ustavu.

Sejdić je naglasio da je upravo sad pravo vrijeme da se to uradi, "kako bi do narednih izbora mogli usaglasiti i Izborni zakon i tako omogućiti svakom građaninu ove zemlje da bude ravnopravan".