"Dogovor nije postignut"
99

Kojović: Do otvaranja pregovora u martu ne trebamo se uopšte baviti Predsjedništvom ili Ustavnim sudom

S. M.
Predrag Kojović (Foto: D. S./Klix.ba)
Predrag Kojović (Foto: D. S./Klix.ba)
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kojović u intervju za BHT kazao je da do otvaranja pregovora s EU vladajuća koalicija uopšte ne treba da se bavi Izbornim zakonom u političkom dijelu i pitanjem stranih sudija u Ustavnom sudu.

Kojović je kazao da nikakav dogovor nije postignut u Laktašima.

"Pojavio se dokument koji se predstavlja kao da je dogovor. Ne postoji nikakav dokument na kojem su potpisi predsjednika stranaka niti su se, kako se kaže, rukovali oko nečega. Sastanak u Laktašima je veliko razočarenje u smislu ponašanja koalicionih partnera da su pustili jedan dokument koji uopšte ne odražava suštinu onoga što dešavalo na sastanku",

Dodao je da Dodik moža misli da se dogovorio nešto sa Trojkom, ali nije.

"Mi smo sada u jednom periodu u kojem do marta moramo uraditi neke stvari kako bismo dobili datum pregovora. Te stvari su Zakon o sudovima, Zakon o sukobu interesa i u Domu naroda Zakon o pranju novca. Mi se do marta trebamo fokusirati samo na ove tri stvari", kazao je Kojović.

Istakao je da će on kao parlamentarac pristati razgovarati isključivo o ovim zakonima.

"Ukoliko se otvore pregovori u martu zaista možemo iskreno ući i razgovarati o svim teškim pitanjima. Do tog trenutka svaka priča o izbacivanju stranih sudija iz Ustavnog suda, o političkim promjenama u Izbornom zakonu, način biranja članova Predsjedništva, to uopšte ne može doći u razmatranje

Ono što mogu uraditi u ovom periodu, ističe Kojović, jeste usvojiti tehničke izmjene Izbornog zakona, usvojiti spomenuta tri zakona i otvoriti pregovore sa EU.

"Do tada ništa od ovih pitanja neće predstavljati fokus moje pažnje", rekao je Kojović.