Analiza vlasti
252

Kojović: BiH može spasiti samo front čistog obraza i zdravog razuma

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Povodom jučerašnje sjednice Doma naroda FBiH oglasio se predsjednik Naše stranke i delegat u Domu naroda Predrag Kojović, kazavši kako je sjednica, umjesto svoje ustavne funkcije – donošenja zakona na koje čekaju građani Federacije – imala funkciju još jedne potvrde raspada vladajuće koalicije.

"Iako su bile predviđene kao tačke dnevnog reda, tačke koje su se odnosile na Zakon o PIO i Zakon o radu su skinute s dnevnog reda. Isto se desilo i na Zastupničkom domu. Očigledno postoji ogromno odsustvo koordinacije između Vlade i parlamentarne većine. Vrijeme prolazi, građani su nezadovoljni, a reformi nema", kaže Kojović.

Predsjednik Naše stranke dodaje da koalicija, prema riječima onih koji je čine, na državnom nivou ne funkcioniše, federalna većina se počela osipati, Vlada ne šalje u parlamentarnu proceduru zakonske prijedloge iz reformske agende, Predsjedništvo BiH se u tri mjeseca sastalo samo dvaput, a članovi najviših organa Stranke demokratske akcije koji su na slobodi najveću pažnju posvećuju internim, unutarpartijskim, problemima. To dovoljno govori o njihovoj prirodi i njihovom shvatanju politike".

"Ova vlast očigledno ne može zaustaviti korupciju, kriminal i pokrenuti ovu zemlju naprijed u ekonomskom i političkom smislu i zato će u narednom periodu intenzivirati međuetničke i druge sukobe, s ciljem da 'dokažu' do izbora da država ravnopravnih građana nije moguća i da je pristajanje na etničku federalizaciju jedina opcija. Toj ideji se uspješno može suprotstaviti samo front zdravog razuma i čistog obraza koji je istinski opredijeljen da gradi građansku, evropsku BiH", kaže Kojović.

Potencijal BiH je, kaže Kojović, u ljudskim, posebno među mlađim generacijama, i prirodnim resursima, on je ogroman, ali ga vlast drži pod čizmom radi partijskih i ličnih interesa.

"Svaki građanin ove zemlje treba sam sebe iskreno pitati šta želi sebi i svojoj djeci. Ako smatra da je daljnja etnička podjela zemlje na 'etnitete' kojima će, kao i do sada, vladati nacionalističke elite dobra i korisna za njih i njihovu porodicu, onda treba da glasaju za SDA, HDZ i njihove podružnice. Ako, međutim, smatraju, kao što mi smatramo, da BiH treba biti ustrojena na principima na kojima su ustrojene druge uspješne države članice EU, onda moraju smoći hrabrosti i mudrosti i glasačkim listićem reći nacionalističkim partijama: Imali ste dvije decenije da napravite državu, očigledno nećete ili ne znate, vrijeme je da šansu damo novim ljudima i idejama!", zaključio je Kojović.