Veliki problemi
58

Kojim putem od Goražda do Sarajeva: Preko Foče potpuna obustava, kod Ustiprače oštećen most

E. A.
Da je putna komunikacija od Goražda do Sarajeva jedno od prioritetnih pitanja, ne samo za BPK Goražde već i mnogo šire, pokazuje se već ovih dana zbog aktuelnih radova, ali i problema sa komunikacijama na ključnim pravcima koji povezuju ovo područje sa glavnim gradom BiH, preko Foče i Rogatice.
Zbog rekonstrukcije tunela na magistralnom putu Foča - Sarajevo, na dionici Dobro Polje - Miljevina već u ovoj sedmici došlo je do potpune obustave saobraćaja za sva vozila, a prema najavama to će potrajati do kraja marta.

Putnička vozila preusmjeravaju se na regionalne putne pravce Dobro Polje - Jažići i Jažići - Jelašica - Miljevina, a putnička i teretna vozila na magistralne putne pravce Foča - Ustikolina -Grebak - Zagor - Delijaš - Trnovo, što u praksi put čini dužim bar za dva do tri sata vožnje.

Neadekvatni pravci

S druge strane, prema Rogatici na dionici magistralnog puta Sastavci-Ustiprača oštećen je most pa se saobraćaj odvija jednom saobraćajnom trakom, te uz ograničenje za vozila do 12 tona.

Prema našim informacijama došlo je do ugiba jednog od glavnih nosača mosta, a u toku je izrada projekta sanacije oštećenja te pročišćavanje alternativnog pravca koji će tokom izvođenja radova služiti za prolazak putničkih vozila, dok će za kamione i autobuse biti planirani drug pravci. Još uvijek nije poznato kada će početi potpuna sanacija oštećenja na mostu.

Međutim, činjenica da je već obustavljen odnosno ograničen saobraćaj za teretna vozila na oba magistralna puta prema Sarajevu već je izazvala ozbiljan problem u ovom dijelu BIH. Goraždanski prevoznik Centroprevoz obavijestio je putnike da se ukida linija Goražde - Foča - Sarajevo do okončanja radova, a oni koji su prinuđeni koristiti regionalne putne pravce, vozači putničkih automobila i dostavnih vozila žale se na odrone i klizišta.

“Goražde i Foča su odsječeni i nemaju normalnu putnu komunikaciju. Usmjeravaju ljude na putne pravce koje niko nije provjeravao, gdje je nemoguće sa kombijem proći, a ne da idu kamionom ili šleperom. Šta će ljudi koje zavise od robe za fabrike, tržne centre", žali se jedan od vozača.

Neki od njih objašnjavaju da je jedini alternativni pravac za teretna vozila, za koje postoje ograničenja Foča - Gacko - Nevesinje -Mostar, što u normalnim okolnostima znači put od pet do pet i po sati, a to će u značajnoj mjeri povećati i troškove transporta.

"Nije ovo problem samo za BPK Goražde već za cijeli ovaj region, privrednike i privredne subjekte, ljude koji se bave proizvodnjom, izvozom, i druge. Oni neće biti u mogućnosti da svoju robu isporučuju prema Sarajevu oanko kako su radili do sada. Objektivni su razlozi, tunel na putnom pravcu od Foče je oštećen, možda su se mogli radovi vršiti u noćnim satima kao što je bio primjer sa tunelom kod Mostara. Oni koji putuju preko Rogatice znaju da je na lokaciji Sastavci potonuo dio mosta, jedna traka je predviđena za saobraćaj. Zvanično, radi se na rješenju i sanaciji tog prijelaza odnosno mosta, ali nema transporta za vozila preko 12 tona", rekao je Edin Ćulov, premijer BPK.

Objasnio je i koji će put prevoznici od danas koristiti.

"Od danas vozila koja vrše prevoz robe i šleperi preko 12 tona koriste regionalni put Sarajevo - Goražde - Prača. Preko Grepka se možda može u pratnji policije, znamo da je to uži put i da na par dionica ima problema sa prolazom, ali ako je riječ o šleperima oni bi morali biti praćeni policijom zbog zakrčenja saobraćaja. Nažalost, dok se ne otvori putni pravac preko Rogoja, privrednicima ostaje da koriste alternativni pravac prema Prači. Ono što možemo mi učiniti je da angažujemo policiju u pratnji kako bi omogućili brži protok vozila", izjavio je Edin Ćulov, premijer BPK Goražde.

Do tunela 30 mjeseci

Ističe kako je i ova situacija pokazala značaj izgradnje brze ceste od Goražda prema Sarajevu.

"Ovo je dokaz da moramo ubrzati radove na tunelu Hranjen oni se moraju što prije završiti, kao i prilazna cesta kako bi se do Sarajeva putovalo 57 kilometara za 45 minuta i to je od ogromnog značaja za kompletan region. Bile su dvije žalbe na aktualnom tenderu od 123 miliona, očekujemo da se ove sedmice završi žalbeni rok i konačno krene sa implementacijom. Rok je 30 mjeseci i nadam se da neće biti nekih nepredviđenih situacija", kazao je Ćulov.