Za prava LGBT osoba
602

Koji su domaći i strani političari došli na Povorku ponosa u Sarajevu

B. R.
Filippo Tattoni-Marcozzi i Eric Nelson (Foto: I. Š./Klix.ba)
Filippo Tattoni-Marcozzi i Eric Nelson (Foto: I. Š./Klix.ba)
Na ovogodišnjoj Povorci ponosa prisustvuju domaći i strani zvaničnici. Među njima su i američki ambasador Eric Nelson i njegov partner Filippo Tattoni-Marcozzi.

Povorci, čiji je slogan "Otpor sa margine", prisustvuju i britanski ambasador Matthew Field, švedska ambasadorica Johanna Stromquist i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovine Johann Sattler.

Od domaćih političara, između ostalih, prisutni su državni parlamentarci Saša Magazinović (SDP), Predrag Kojović (NS) i Damir Arnaut (NS). Nisu izostali ni premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (NS) i zamjenica gradonačelnice Sarajeva Anja Margetić (NS).

Novinarima se, među ostalim, obratio Kojović, koji je i predsjednik NS-a, poručivši da je Povorka primjer kakva Bosna i Hercegovina može biti.

Spomenuti i još neki političari također su podržali i prethodne dvije Povorke ponosa. Podsjećamo da je prva održana 2019. godine.

Istovremeno se u centru Sarajeva, kod Vječne vatre, održava protest protiv Povorke, i to u organizaciji Inicijative "Iskorak" i stranke Vjera, narod, države. Čelnik ove stranke Sanin Musa je naglasio da žele kazati "veliko ne njihovim vrijednostima". Navedena inicijativa je organizovala proteste tokom prve Povorke ponosa kojom LGBT osobe žele ukazati na loš društveni status.

Oba događa osigurava veliki broj policajaca, blizu hiljadu. Na snazi su i vrlo restriktivne sigurnosne mjere.