Uslovljavanje
14

Koje teme opterećuju novu koaliciju i zbog čega nema naznaka formiranja vlasti

Piše: Er. M.
Čović, Izetbegović i Dodik (Foto: Klix.ba)
Čović, Izetbegović i Dodik (Foto: Klix.ba)
Bosna i Hercegovina ni nakon osam mjeseci nije dobila nove sazive Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade FBiH. Trenutni odnosi i postavljeni uslovi koalicionih partnera ne daju nikakvu naznaku da će naša zemlja u skorije vrijeme dobiti nove sazive organa izvršne vlasti.

Još od kraja oktobarska izbora političke stranke koje će u narednom periodu činiti vlast na nivou države Bosne i Hercegovine održavaju sastanke na kojima dogovaraju način formiranja vlasti, odnosno Vijeća ministara BiH.

SDA, HDZ BiH i SNSD za sada su uspjeli dogovoriti samo raspodjelu resora između blokova, ali još uvijek nije bilo nikakvih konkretnih dogovora o imenima osoba koje bi u narednom periodu trebale biti izabrane na pozicije državnih ministara.

Otežavajuću okolnost u formiranju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine predstavlja evidentno neslaganje koalicionih partnera o NATO integraciji naše zemlje. Naime, SNSD i manje političke stranke okupljene oko SNSD-a odbijaju pristati na to da Vijeće ministara BiH usvoji Prvi godišnji nacionalni plan (ANP).

Zbog otvorene najave SNSD-a da neće, nakon ulaska u Vijeće ministara BiH, podržati usvajanje ANP-a, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić odlučili su ne dati saglasnost za imenovanje Zorana Tegeltije, kadra SNSD-a, na poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Željko Komšić (Foto: Klix.ba)
Željko Komšić (Foto: Klix.ba)

U ovoj priči posebno je zanimljivo što ne postoji skoro nikakva šansa da ANP bude usvojen i u aktuelnom sazivu Vijeća ministara BiH u kojem ne participira SNSD. Naime, trenutni ministri iz reda srpskog naroda Dragan Mektić (SDS), Mirko Šarović (SDS) i Igor Crnadak (PDP) također odbijaju glasati za usvajanje ANP-a. Tako da se postavlja pitanje kakva je uopće korist od SDS-ovih i PDP-ovih ministara u Vijeću ministara BiH kada je riječ o NATO integraciji BiH i koji je uopće plan za usvajanje ANP-a.

Probosanske političke stranke svjesne su da im biračko tijelo neće oprostiti odustajanje od NATO-a koji je za Bošnjake jedan od ključnih garanta stabilnosti i integriteta BiH. Šta više, sve probosanske političke stranke već godinama ističu NATO integraciju kao jedan od ključnih vanjskopolitičkih prioriteta BiH.

Fahrudin Radončić (Foto: Klix.ba)
Fahrudin Radončić (Foto: Klix.ba)

Ruku na srce, nijedna politička opcija koja zagovora NATO put nije, bar do sada, razmatrala odustajanje od ANP-a u korist formiranja Vijeća ministara BiH. Jedino je HDZ BiH u više navrata pozvao da se formira Vijeće ministara BiH bez ikakvih uslovljavanja. Šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović otvoreno je rekao da bi "bošnjački blok" trebao povući uslov za ANP.

Za razliku od Vijeća ministara BiH gdje HDZ BiH traži princip "bez uslovljavanja" politička stranka na čijem čelu se nalazi Dragan Čović uslovljava formiranje Vlade Federacije BiH usvajanjem izmjena Izbornog zakona BiH.

Još uvijek nije u potpunosti jasno kojom logikom se vodio Čović kada je povezao Vladu FBiH s Izbornim zakonom BiH s obzirom na to da se Izborni zakon BiH mijenja u državnom parlamentu, a ne entitetskom. U prošlom mandatu HDZ BiH se žestoko bunio kada su SDA, SDP, DF, Naša stranka i SBB pokušale implementirati odluku Ustavnog suda BiH kroz Parlament FBiH ističući kako to nije u nadležnosti entitetskog organa zakonodavne vlasti, već u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH.

Izmjenama izbornog zakonodavstva po mjeri HDZ-a žestoko se protivi DF na čijem čelu se nalazi Željko Komšić. Ova politička stranka, uprkos tome što nema veliki broj zastupnika u organima zakonodavne vlasti, odlukom SDA ušla je u koaliciju na državnom i entitetskom nivou. Male su vjerovatnoće da će Komšić nijemo gledati pokušaje HDZ-a da usvoji izmjene zakona koje će u konačnici uvesti dodatnu diskriminaciju u izborni proces.

Uslove u formiranju vlasti ima i SDA. Generalni sekretar SDA Halid Genjac prošle sedmice je izjavio kako se Vijeće ministara BiH i Vlada Federacije BiH trebaju se formirati istovremeno.

Četiri godine ranije formirani su državni i entitetski organ izvršne vlasti, a na ovom principu su tada insistirali upravo Dragan Čović i HDZ BiH. Genjac je otvoreno kazao kako SDA neće dopustiti odvojeno formiranje Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH.

Političke stranke koje namjeravaju činiti vlast u narednom periodu još uvijek nisu građanima odgovorile na ključna pitanja, počevši od toga na koji način namjeravaju usvojiti ANP, kako se ANP namjerava sprovoditi sa SNSD-om u vlasti, kako će se uopće raspravljati o Izbornom zakonu BiH s obzirom na to da se Parlamentarna skupština BiH nalazi u potpunoj blokadi, kako usvojiti izmjene Izbornog zakona BiH i po mjeri Čovića, a i po mjeri Komšića i u konačnici kako parlaleno formirati Vijeće ministara BiH i Vladu FBiH.