Odlučivat će 3 mandata
39

Koje stranke već pregovaraju o koaliciji u Kantonu Sarajevo: Za većinu potrebno 18 "ruku"

Piše: S. H.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Prvi preliminarni rezultati izbora na osnovu brojanja glasova Centralne izborne komisije BiH (CIK) već se koriste za moguće kalkulacije i formiranje eventualne vlasti u Kantonu Sarajevo. Neke stranke su već ostvarile kontakt shodno rezultatu te načelno dogovorile razgovor za koaliciju.

Prema preliminarnim rezultatima izbora u Kantonu Sarajevo, najviše glasova osvojila je SDA pa se predviđa da bi ta stranka mogla imati 10 zastupničkih mjesta u Skupštini Kantona Sarajevo.

Međutim, ono što je otežavajuća okolnost za tu stranku je što na prvi pogled ne postoje jasni stranački partneri koji bi rado u koaliciju sa SDA.

Druga stranka po snazi i broju mandata u Skupštini KS bi trebala biti Narod i pravda i to sa šest mandata i Naša stranka sa pet mandata. Toj grupi bi se trebao priključiti SDP sa četiri mandata i prema našim saznanjima upravo bi te stranke mogle činiti okosnicu neke buduće koalicije, a nezvanično su ostvarili i prve kontakte za dogovor o formiranju koalicije.

Narod i pravda, Naša stranka i SDP bi zajedno trebali imati 15 mandata, ali im je za većinu potrebno ukupno 18 "ruku", a za neku idealnu situaciju 20.

Sada se nameće pitanje na koji način će se postaviti i kojom zastupničkom snagom (broj mandata) će raspolagati Demokratska fronta i SBB. Prve izjave predsjednika DF-a Željka Komšića upućuju da DF neće učestvovati u pregovorima za neku vladajuću koaliciju.

Tako bi, bez obzira na to da li će vladajuću koaliciju formirati SDA, kao stranka koja je dobila najviše glasova, ili tri stranke koje su po broju glasova iza SDA, u odluci o budućoj vlasti kao prevaga mogle bi biti stranke koje će imati jedan ili dva mandata.

Pretpostavlja se da će Nezavisna bosanskohercegovačka lista imati jedan ili dva mandata, kao i Boss.

U svakom slučaju naredni period će biti buran za političku scenu Kantona Sarajevo, kada slijede pregovori, računanje mandata i sve moguće kalkulacije.