BiH
119

Koja prava radnici gube prestankom važenja Općeg kolektivnog ugovora?

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je usvojen novi Zakon o radu, poslodavci i sindikati trebaju dogovoriti novi Opći kolektivni ugovor (OKU). No, pregovori jedva da su započeli, a ako dogovor ne bude postignut u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu Zakona o radu, prestat će važiti sadašnji Opći kolektivni ugovor.

Zakon o radu stupio je na snagu 20. augusta, a njime je propisano da svi kolektivni ugovori prestaju važiti 90 dana nakon donošenja zakona. Istina, Vlada FBiH može produžiti rok za dodatnih 90 dana. Do kraja novembra sindikati i poslodavci bi se trebali dogovoriti o novom općem kolektivnom ugovoru, ali pregovori skoro da nisu ni počeli. Opći kolektivni ugovor ima itekako važnu ulogu u zaštiti radničkih prava.

  1. Članom 7. OKU je utvrđen pojam i definicija osnove plate – to je najniži iznos koji poslodavac mora isplatiti radniku za puno radno vrijeme, za posao odgovarajuće grupe složenosti, normalne uslove i rezultate rada. Osnovna plata se prema OKU utvrđuje kao proizvod najniže neto plate i odgovarajućeg koeficijenta složenosti poslova koje zaposlenik obavlja.

  2. U skladu s Općim kolektivnim ugovorom i Odlukom Vlade FBiH o usklađivanju najniže satnice koja je donesena na osnovu Općeg kolektivnog ugovora, utvrđena je najniža bruto satnica. Bruto satnica koju čine doprinosi iz plaće, porez na dohodak i neto plaća iznosi 2,97 KM.

  3. Članom 9. OKU je propisano da usklađivanje najniže bruto satnice Vlada Federacije Bosne i Hercegovine vrši najmanje jednom godišnje, u skladu s povećanjem indeksa troškova života i ukupnim privrednim napretkom, a na osnovu zvaničnih podataka Federalnog zavoda za statistiku, kao i da je, u slučaju vanrednog povećanja troškova života većih od 5 posto, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine obavezna da poveća najmanju bruto satnicu svaka tri mjeseca.

  4. Članom 10. OKU je propisano da se vrednovanje poslova, odnosno utvrđivanje koeficijenta složenosti, kao i normi gdje je to potrebno, utvrđuje kolektivnim ugovorima za područja djelatnosti, u skladu s njihovim radnim i proizvodnim specifičnostima.

  5. Članom 12. OKU propisano je da radnik ima pravo na povećanu platu za: prekovremeni rad najmanje 30 posto od bruto satnice;

noćni rad najmanje 30 posto od bruto satnice; rad na dan sedmičnog odmora najmanje 20 posto od bruto satnice; rad u dane praznika koji su po zakonu neradni najmanje 50 posto od bruto satnice.

  1. Članom 13. OKU je propisano da se osnovna plata povećava za svaku godinu radnog staža kod tog poslodavca za 0,6 posto, s tim da ukupno povećanje ne može biti veće od 20 posto. Pod radnim stažom u smislu stava 1. ovog člana podrazumijeva se i radni staž proveden kod poslodavca u slučaju promjene poslodavca ili njegovog pravnog položaja (npr: zbog prodaje, nasljeđivanja, spajanja, pripajanja, promjene oblika društva i dr.).

  2. Članom 15. OKU je propisano pravo na pomoć porodici radnika u slučaju smrti radnika usljed nesreće na poslu i teškog profesionalnog oboljenja, u visini najmanje tri prosječne plate ostvarene u Federaciji Bosne i Hercegovine prema posljednjim objavljenim podacima Federalnog zavoda za statistiku, kao i pravo na pomoć u slučaju smrti radnika ili teške invalidnosti radnika koji nisu posljedica nesreće na poslu i u slučaju smrti člana uže porodice radnika u visini najmanje dvije prosječne plate ostvarene u Federaciji Bosne i Hercegovine.

  3. Članom 17. OKU je propisano da je poslodavac obavezan radniku osigurati ishranu u toku radnog vremena (topli obrok), a ukoliko mu ne osigura ishranu, radniku isplatiti mjesečnu naknadu u iznosu od najmanje 20 posto prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji BiH, prema posljednjim objavljenim podacima Federalnog zavoda za statistiku.

  4. Članom 18. OKU je propisano da radnik ima pravo na prijevoz ili naknadu troškova prijevoza na posao i s posla u skladu sa pravilnikom o radu, odnosno ugovorom o radu.

  1. Članom 20. OKU je propisano da radnik ima pravo na regres za korištenje godišnjeg odmora u visini najmanje 50 posto prosječne neto plate svih radnika ostvarene kod poslodavca u mjesecu koji prethodi isplati regresa, pod uslovom da privredni subjekt - poslodavac nije prethodnu poslovnu godinu završio s gubitkom.

  2. Članom 21. OKU je propisano da radnik ima pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju najmanje u visini tri prosječne plate ostvarene u Federaciji BiH, prema posljednjim objavljenim podacima Federalnog zavoda za statistiku.